LIVE TEXT! Moment istoric. După 20 de ani, moldovenii își aleg astăzi prin vot direct președintele! Vezi care este prezența la vot și ce declară candidații.

Data publicare: Duminica, 30 Octombrie, 2016 Total: 3715 accesari


30 octombrie 2016, ziua în care moldovenii trebuie să-și aleagă viitorul președinte al țării. Oare spre ce parte vor merge alegatorii ? EST sau VEST? Cine va câștiga?

 
 




Candidații înscriși sunt: 

Igor Dodon(PSRM)
Maia Sandu (PLDM, PAS, PPDA)
Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru)
Iurie Leancă (PPEM)
Mihai Ghimpu (PLM)
Ana Guţu (Partidul Unionist „Dreapta“)
Maia Laguta 
Valeriu Ghileţchi 
Silvia Radu
 

Secțile de votare s-au deschis la ora 7:00 iar peste 2.800.000 de cetățeni sunt așteptați să-și exercite astăzi dreptul la vot. Au fost deschise in total 2.081 de secții de votare.

UPDATE

” Din partea viitorului președinte îmi doresc în primul și în primul rând să fie un garant al constituției și să fie parte prin activitatea sa, la toate reformele pe care și le propune guvernul și parlamentul. Autoritățile să accepte voința cetățenilor, indiferent care va fi ” Andri­an Can­du, Pre­șe­din­te­le Par­la­men­tu­lui
 

UPDATE 1

 Doar din vest ne poate veni un model în care instituțiile există pentru cetățeni, de acolo ne poate veni bunăstarea, prosperitatea. Dar de acolo ne poate veni presiune dar și sprijin pentru a reforma justiția și a lupta cu corupția. Dacă de data asta nu vom reuși să confirmăm, încă o dată că, cu toate greșelile din 2009 încoace, că unica soluție este pentru noi, dezvoltarea Moldovei spre vest, spre Uniunea Europeană, atunci mă tem că Moldova va intra într-o nouă fază de criză, de incertitudine, cu o migrare în afara țării foarte puternică ” Iurie Leancă, candidat PPEM

 
UPDATE 2 
 

 E o zi importantă pentru Republica Moldova. Va fi un nou început. Am votat împotriva celor care au fost la guvernare 7 ani, împotriva oligarhiei și furtului din sistemul bancar. Am votat în speranța unei vieți mai bune, pentru o Moldovă prosperă, unde copii să aibă un viitor frumos, iar pensionarii să simtă că are cineva grijă de ei. Am votat pentru un viitor mai bun. Viitorul președinte trebuie să fie un președinte al tuturor cetățenilor, indiferent de preferințele lor politice” Igor Dodon, candidat PSRM
 

UPDATE 3

” Am votat pentru ca la conducerea țării să vină oameni corecți. Vreau să le spun tuturor cetățenilor să nu le fie frică să vină la vot și împreună să facem ordine. Dacă vor vota vor avea dreptul să ceară socoteală președintelui. ” Maia Sandu, candidat PAS
 

UPDATE 4


” Nu a venit la secția de vot pentru a susține conferință de presă, ci să votez”  Nicolae Timofti, actualul președinte al Republicii Moldova


UPDATE 5


Prima secție de votare din străinătate s-a inchis. Ete vorba despre cea din Tokyo, Japonia! Aici au votat 25 de moldoveni.

UPDATE 6 

Comisia Electorală Centrală (CEC) declară preliminar că alegerile pentru funcția de PRM din 30 octombrie sunt valide.
 

PREZENȚA LA VOT:
 


Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Dondușeni (12,54 %), cea mai scăzută fiind în UTA Găgăuzia (7,19 %).
 

Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca din raionul Dondușeni (41,11 %), cei mai pasivi sunt locuitorii din Tătărești, rn. Strășeni (2,9 %).
 

Secția care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 12 din localitatea Elizavetovca, rn. Dondușeni (17,52 %), la polul opus fiind secția nr. 143 din sectorul Centru, mun. Chișinău (6,48%).





Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Ocnița( 31,72 %), cea mai joasă fiind în UTA Găgăuzia ( 21,99%).
 

Localitatea unde se atestă cei mai activi alegători rămîne a fi Pocrovca din raionul ­­Dondușeni (63,76 %).
 

Secția de votare care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 19 din localitatea Hîrjauca  rn. Călărași  (66,95 %), la polul opus fiind secția nr. 14 din Cărăcușenii Vechi, rn. Briceni (7,9 %).

Până la această ora nu s-au semnalat incidente la C.E.C.
 


Raionul în care se atestă cea mai reprezentativă prezență la urne este Ocnița (41,85 %), cea mai joasă fiind în UTAG (30, 26 %).

 
Localitatea în care au votat cei mai mulți alegători este Pocrovca din raionul -Dondușeni (71,46 %), cei mai puțini fiind înregistrați la urne în loc. Caracușenii Vechi din raionul Briceni, unde, pînă la această oră s-au prezentat doar 12,46 %  din cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale de bază.

ora 19:00 - peste 47% - 1.370.000 de persoane


ora 21:00 -  au fost inchise urnele de vot.                     
                    48,9%  - 1.430.000 de persoane



sursa: cec.md și radiochisinau.md