De la 01 noiembrie 2016, Aradul se îngroapă în gunoaie! (Video)

Data publicare: Vineri, 28 Octombrie, 2016 Total: 2186 accesari

De marţi, 01 noiembrie 2016, ne îngropăm în gunoaie în Arad, aceasta se pare că este concluzia după votul de astăzi din sedinţa extraordinară de consiliu local.


Au fost 11 proiecte pe ordinea de zi. 10 proiecte au fost votate cu unanimitate de voturi, al 11-lea proiect, şi cel mai important pentru care de altfel a şi fost convocată sedinţa extraordinară, a fost proiectul de hotărâre de prelungire a contractului de salubrizare cu operatorul actual, SC Polaris M. Holding SRL, mai exact: “proiect de hotărâre nr 341/2016 privind unele măsuri pentru asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare menajeră în municipiul Arad”.
 

Proiectul prevedea prelungirea contractului de salubrizare cu operatorul SC Polaris M. Holding SRL deoarece la data de 31.10.2016 încetează contractul cu societatea mai sus menţionată, iar prelungirea acestui contract era propusă printr-un act adiţional, prelungire valabilă până la sfârţitul acestui an, adică până la 31 decembrie 2016, dată la care expira şi contractul cu aceeaşi firmă pentru deszăpezire.
 

Pentru ca un asfel de proiect să fie aprobat în consiliul local, era nevoie de 16 voturi, adică două treimi, majoritatea actuală din coniliul local compusă din PNL şi UDMR are doar 14 locuri în consiliul local, deci 14 voturi, insuficient pentru a trece un astfel de proiect, asa că era nevoie de minim încă 2 voturi. După discuţii aprinse, un adevărat ping-pong de replici, explicaţii şi polemici, s-a trecut la vot, 14 voturi pentru, 6 abţineri, 0 împotrivă, insuficient! Din nou polemici, iar atât viceprimarul Călin Bibarţ, cât şi secretarul primăriei Lilioara Stepănescu le-au atras atenţia consilierilor PSD că proiectul are nevoie de 16 voturi pentru a fi aprobat, aceştia au continuat să-şi menţină poziţia.
Şedinţa a fost întreruptă de o pauză de 5 minute pentru a ajunge  în şedinţa de consiliu directorul firmei SC Polaris M. Holding SRL, care a venit şi a confirmat în faţa consilierilor şi presei prezente în sală, că firma doreşte să continue să ofere serviciul de colectare de deşeuri în municipiu, însă pentru acest lucru este nevoie să fie prelungit contractul care expiră în 31 octombrie, şi, odată cu el şi licenţa de operare.
După mai multe interpelări  se trece din nou la vot, însă rezultatul rămâne la fel, 14 voturi pentru, 6 abţineri, 0 împotrivă. Au votat pentru, cei 11 consilieri PNL (1 consilier absent PNL), doi consilieri UDMR şi consilierul independent Marin Lupaş. 6 abţineri din grupul PSD-ALDE (absenţi 1 consilier PSD şi 1 consilier ALDE).





În urma votului de astăzi, la momentul în care scriem acest articol situaţia este în felul următor: Operatorul SC Polaris M. Holding SRL mai oferă servicii de colectare de deşeuri până la data de 31 octombrie 2016, după această dată se vede în imposibilitatea de a mai putea oferii acest serviciu în municipiul Arad.


Până la data încheierii contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare menajeră de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI-SIGD Judeţul Arad, autorităţile locale se văd într-o situaţie fără precedent şi vor trebui să găsească o soluţie, care este una destul de dificilă datorită votului de astăzi a consilierilor PSD în consiliul local.

 

Cum justifică PSD Arad votul de astăzi

Adrian Todor (liderul de grup al PSD-ALDE din consiliu), care este se pare şi artizanul acestei decizii: „Nu există temei legal pentru prelugirea  contractului cu Polaris. Contractul cu Polaris a avut un termen de opt ani, cu posibilitate de prelungire pe încă patru ani. Lucru care s-a şi întâmplat de fapt. Acum s-a ajuns în situaţia de prelungire a prelungirii. Noi am întrebat dacă există un temei legal şi doamna secretar Stepănescu ne-a spus că nu există un temei legal, există doar un principiu al continuităţii serviciilor publice. Dar că, în acelaşi timp, suntem pasibili de o amendă de 50.000 de lei în solidar. Or, noi nu vrem să răspundem în solidar pentru amendă”  iar noi am putea completa, mai bine să ne îngropăm în gunoaie?


“ADI – sistemul intergat de deşeuri – este într-o întârziere foarte mare. Nimeni nu face demersurile pentru ca acest sistem să fie operabil şi funcţional. O altă problemă este că Legea 952 a fost modificată prin Legea 100/2016 privind concesionarea serviciilor publice care trebuia să aibă norme metodologice la 60 de zile de la intrarea în vigoare. Ceea ce nu s-a întâmplat; normele metodologice nu au fost emise de către Guvernul Cioloş. Atunci, concesionarea serviciului nu se poate face. Suntem în situaţia de a nu putea concesiona serviciul.” a mai declarat acelaşi Adrian Todor 


Importand de menţionat este faptul că, în mandatul trecut al consiliului local, a mai existat o prelungire de contract care nu a avut consecinţele de care se feresc consilierii locali PSD, situaţia cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI-SIGD Judeţul Arad fiind aceeaşi, însă atunci unii consilieri au conştientizat gravitatea situaţiei, lucru care astăzi consilierii PSD se pare că nu o mai fac.