În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora, se trece la ora de iarnă

Data publicare: Vineri, 28 Octombrie, 2016 Total: 1459 accesari

Ora de iarnă 2016. Ora de iarnă se aplică în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2016, trecerea la ora de iarnă va avea loc în 30 octombrie, schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineții de 29 octombrie 2016 devine ora 3:00.
 

Duminică, 30 octombrie 2016 va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
 

În țara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.
 

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta acestei schimbări.  Efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate. 
 

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.
 

Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vara.