(Foto/Video) Primele şase avioane F-16 ce au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române au aterizat la Baza 86 Aeriană

Data publicare: Sambata, 08 Octombrie, 2016 Total: 2549 accesari

 

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc, au participat Vineri, la Baza aeriană Feteşti, la o inspecţie a primelor avioane F-16 Fighting Falcon cumpărate de Armata Română din Portugalia.

Este vorba despre primele şase avioane F-16 Fighting Falcon,  comandate încă din anul 2013, din Portugalia, care au ajuns în România pe data de 28 septembrie.

Pentru a îndeplini standardele necesare operării acestor avioane, Baza Aeriana 86 Feteşti a fost modernizată cu 30 de milioane de euro.
 

"Sunt mândru să asist la ceromonia de intrare în serviciu a avioanelor F-16. Este o zi istorica pentru România şi forţele aeriene române. Au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-şi arăta performanţa. România şi-a fixat un nivel de dezvoltare bine conturat. Am adoptat un nou mod de gândire, pornind de la un pragmatism, pornind de la priorităţile bugetare. Avem un important acord politic naţional privind acordarea a 2% din PIB pentru Apărare din 2017. Respectam astfel angajamentul pe care România şi l-a asumat faţă de NATO. Doresc să transmit guvernului Portugaliei sincere aprecieri pentru sprijinul acordat. Consider că această cooperare reprezintă un exemplu de urmat. Este o cooperare care arată şi performanţa spiritului latin. Nu ne putem permite să ignorăm superiorităţile tehnologice. Tocmai de aceea vom achiziţiona a doua escadrilă multirol pentru întărirea apărării aeriene", a declarat Dacian Cioloş


Fabricate in prima parte a anilor  80, aparatele au fost utilizate un deceniu de Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF). In 1994, ele au fost trimise la "cimitirul de avioane" din Arizona - 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG) - acolo unde au fost stocate pana in anul 2000, cand au fost preluate de Portugalia.

Lusitanii le-au trecut prin programul de modernizare MLU (Mid-Life Update) si le-au utilizat un deceniu in propriile Forte Aeriene. Din 2013, de cand a fost semnat contractul de vanzare catre Romania, avioanele au reintrat in reparatie si modernizari, in momentul de fata ele fiind gata de zbor.