Primăria mai face un pas pentru preluarea Canalului Mureşel

Data publicare: Vineri, 07 Octombrie, 2016 Total: 2175 accesari

De ani de zile, canalul Mureşel este „mărul discordiei” între Primăria Arad şi ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare), actualul administrator al canalului. Deşi acesta trece prin municipiul Arad, este administrat de o altă entitate, care din păcate l-a cam abandonat.

ANIF a reclamat în mai multe rânduri că nu are fondurile necesare pentru întreţinerea acestui canal, (dragare, curăţare) iar acesta este în acest moment plin de nămol şi vegetaţie care face ca acest canal să fie mai mult static decât curgător. Pe lângă acest aspect, în acest canal unii arădeni mai deversează şi astăzi deşeuri menajere deşi au la dispoziţie canalizarea manajeră, iar aceste două aspecte duc la apariţia unor mirosuri neplăcute reclamate de arădeni.

În şedinţa CLM de miercuri 5 octombrie, consilierii locali municipali au votat intenţia de preluare a unei porţiuni a acestui canal cu unanimitate de voturi.
Ar fi vorba despre porţiunea de canal care trece prin municipiul Arad şi nu este intubată în acest moment, adică porţiunea de la complexul comercial Jackson până în zona de după Aeroportul Arad.

Primăria doreşte preluarea segmentului acestui canal şi din zona de după aeroport, care trece prin spatele IAS Mureș, ajunge dincolo de dig  pe lângă pădure, însă din păcate pentru  acea porţiune lucrurile sunt destul de neclare, nu s-a identificat încă proprietarul acelui segment. Cei de la ANIF spun că nu este în administrarea lor, iar cei de la Apele Române spun că a fost al lor şi este casat. Până la clarificarea acestor aspecte, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

 

După clarificarea proprietarului acestei porţiuni, cei de la Lunca Mureșului și-au manifestat intenţia de a  accesa fonduri europene pentru curățarea acelei porţiuni a Canalului Mureşel și şi-au manifestat disponibilitatea de a-l prelua ei în administrare.