Cei 13 generali maghiari au fost comemorați astăzi la Arad

Data publicare: Joi, 06 Octombrie, 2016 Total: 2602 accesari

Anual în data de 6 octombrie autoritățile din Ungaria împreună cu cele din Romania îi comemorează la Arad pe cei 13 generali uciși în Revoluția din 1848-1849 în orașul de pe Mureș.

În acest an la Arad au fost prezenți oficiali de la Budapesta dar și reprezentații Ungariei în România. La eveniment au participat și autoritățile din România care au dorit să arate prin prezența lor la această manifestare că respecta istoria minorităților din țară.

Dacă în urmă cu 20 de ani a venii și a comemora pe cei 13 generali însemna o despărțire, astăzi înseamnă de fapt o apropiere, o unire, în jurul valorilor și dorința noastră de liberate.  Orașul acesta se simte oraș liber și are o istorie frumoasă care arată ce oameni au luptat pentru libertatea noastră. De aceea cu respectul pentru cei 13 generali, noi trebuie să apărăm liberatea în fiecare zi. Libertatea vecinului meu, libertatea de educație, libertatea de manifestare culturală,  defapt împlinirea omului. Vă felicit ca apărați aceste valori și prin aceste valori societatea este împreună.” a declarat primarul aradului Gheorghe Falcă.

”Am spus că memoria celor 13 generali a rămas în memoria colectivă și după 167 de ani fiindcă ei au dat cea mai mare și cel mai de preț viață. Și-au vertfit viața pentru libertate și eu cred că din acest punct de vedere se poate înțelege că și după 167 de ani ei rămân în memoria maghiarilor de pretutideni....Maghiarii când doresc libertatea de a păstra identiatea etnică, religioasă, culturală, ligvistică în România nu cer nimic și nu vor să a nimic de la Români. a delcarat președintele UDMR Kelemen Hunor după terminarea manifestărilor din Parcul Reconcilierii Arad