De la Putin, 100 euro, "fără numar", pentru Cuminţenia Pământului (VIDEO)

Data publicare: Marti, 27 Septembrie, 2016 Total: 1611 accesari

Sfidare? Propagandă? Mişto? Glume finuţe? Toate la un loc….? Sau chiar bune intenţii?

Ambasada Rusiei la București anunță o "contribuție financiară modestă" pentru cumpărarea de către statul Român a sculpturii lui Constantin Brâncuși "Cumințenia Pămantului", într-un comunicat în care este postat și un videoclip de propagandă în care se afirmă că armatele României și URSS au luptat împreună pentru independența Europei.

 

Pe site-ul instituției a apărut zilele trecute o fotocopie a unei chitanțe de 100 euro donație, precum și o replică a spotului campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea statuetei Cumințenia Pământului. Clipul original ilustrează doi copii care stau pe marginea unei căi ferate și privesc neputincioși cum istoria și „altii” (făcându-se aluzie la Rusia),  răpesc românilor toate bogățiile. Spotul se încheie cu un tren care transportă Cumințenia Pământului și care se oprește în fața celor doi copii, dând speranța că este una din valorile pe care românii au puterea de a o păstra.

 

În clipul distribuit de ambasada Rusiei, se face aluzie la faptul că „istoria României nu a fost scrisă într-un platou, ci a fost scrisă cu sângele soldaților”. In clip apar secvențe din cele două războaie mondiale în care România și Rusia au luptat împreună, imagini cu Iosif Stalin, mesajul final fiind acela că „România se reconstruiește economic și social cu ajutorul Rusiei(…) România trebuie să își recupereze valorile. Copii trebuie să învețe istoria adevărată”.

Mai bine ne înapoiau Tezaurul în locul donaţiei, credem că era un gest mai frumos.