Conducta de bere din Bruge

Data publicare: Sambata, 24 Septembrie, 2016 Total: 3687 accesari

O echipă de ingineri a plănuit traseul unei conducte cu bere care să străbată centrul oraşului medieval Bruges din Belgia de-a lungul canalelor şi străduţelor pitoreşti. Conducta cu o lungime de peste 3 km, are o capacitate de transport de 4.000 de litri de bere pe oră.



Ideea i-a venit unui producător de bere local, proprietar al uneia dintre puţinele fabrici de bere rămase în centrul oraşului, este vorba de Erik Vidal de la “Halve Maan”.




Pentru că fabrica se află într-o zonă centrală greu accesibilă iar cisternele deteriorează străzile, acesta s-a gândit că ar fi util să construiască o conductă care să transporte berea pe sub pământ, de la fabrică până la marginea oraşului, acolo unde berea este îmbuteliată. Proiectul a fost primit cu entuziasm de locuitorii oraşului care s-au oferit să primească ţeava pe sub casele lor cu condiţia să le fie montat un robinet în case. Si dacă tot s-a dovedit a fi o idee bună, propiretarul berăriei s-a gândit să îşi cofinanţeze proiectul din donaţii publice.

Costul lucrărilor s-a ridicat la aproximativ patru milioane de euro. Halve Maan a primit o subvenție de la guvernul regional flamand, dar a strâns și 350.000 printr-un proces de crowdfunding (colectare de fonduri), urmând să își recompenseze cu bere contributorii. Cei care au contribuit cu 7.500 de euro vor fi recompensați cu o sticlă de bere Brugse Zot în fiecare zi din restul vieții lor.