ARADUL pe locul trei la EPIDEMIE de RUJEOLĂ! Părinţii în alertă

Data publicare: Joi, 22 Septembrie, 2016 Total: 3875 accesari

ARAD. Judeţul nostru este fruntaş pe ţară la rujeolă. Sunt inregistrate113 cazuri din care două decese la copii cu vârsta sub un an. Aradul se situează pe locul trei, după județul Mureș (145 cazuri) şi graniţa dintre judeţele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri).

Cele două decese din Arad sunt singurele decese datorate rujeolei înregistrate în România. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat în judeţul Timiş, dar se așteaptă confirmarea.

Se pare că principala cauză a rujeolei este nevaccinarea copiilor. Nevaccinarea este, la rândul ei, efectul campaniei împotriva vaccinării. Pe fondul lipsei de educaţie a părinţilor, această campanie are un mare succes. Dovadă în acest sens stă (şi) procentul extrem de redus al ratei de vaccinare cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă): 60-70% în Arad! În cursul acestui an, în judeţul nostru au fost confirmate cel puţin trei focare de rujeolă – la Zărand, Galşa şi Covăsânţ –, dar s-au înregistrat cazuri numeroase şi la Mînerău şi în municipiul Arad.

„Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an” , arată comunicatul Ministerului Sănătăţii.