INTERVIU cu Viorica Graur, Şeful Poliţiei Locale din Arad ! VEZI ce mesaj a transmis arădenilor !

Data publicare: Joi, 22 Septembrie, 2016 Total: 4971 accesari

INTERVIU. Astăzi, am stat de vorbă cu doamna Viorica Graur, şeful Poliţiei Locale din Arad, o persoană deosebită, cu un suflet mare, care se implică mult în activităţi alături de cetăţenii Aradului, şi ne-a răspuns la câteva întrebări.


Interviul Săptămânii 
 

GHIDUL ARĂDEAN: Ce v-a determinat să vă alegeți această meserie?”

 

VIORICA GRAUR : Sunt, dintotdeauna, o adeptă a ordinii și disciplinei. În egală măsură, militez în favoarea respectării Legii. Acesta este însuși  scopul pentru care legile au fost create. Munca în Poliție înseamnă rigoare, înseamnă disciplină și autocontrol. Aceasta este, practic, esența unui progres sănătos al ansamblului societății în care trăim. Am convingerea că bunul mers al lumii din jur stă în puterea fiecăruia dintre noi. Personal, consider că înainte de a cere schimbări în bine din partea lumii din jur, fiecare dintre noi are datoria morală de a porni schimbarea din interior.”

 

GHIDUL ARĂDEAN: „Aveți copii?”

 

VIORICA GRAUR : „Da, am un fiu.”

 

G.A. : „Cum este să fiți mamă-polițist?”

 

V.G. : „Pot afirma că statutul de mamă și munca de polițist se împacă de minune, chiar dacă acest lucru poate părea neobișnuit din exterior. Prin prisma muncii de polițist, cu tot ceea ce ea presupune, ordinea și disciplina sunt transpuse, desigur într-o altă manieră, și în educația copilului. Beneficiile care decurg dintr-o astfel de dezvoltare armonioasă din toate punctele de vedere a viitorului adult sunt multiple.”

 

G.A.: „Care sunt problemele cel mai des întâlnite în rândul cetățenilor?”

 

V.G. : „Ne confruntăm, la nivel de municipiu, cu un fenomen amplu ce ar putea eliminat dacă toți cetățenii s-ar putea deprinde cu respectarea legilor și a normelor de conduită. Este vorba despre obiceiul unui segment în plină ascensiune al populației de a depozita deșeuri de diferite categorii în zone interzise. În lipsa unei legislații mai stricte, amenzile pe care Poilția Locală le poate aplica în aceste situații nu au darul de a pune capăt acestui fenomen. O altă problemă majoră o reprezintă numărul mare al persoanelor fără adăpost care, din nefericire, sunt încurajate să rămână pe străzi de către cetățenii care le oferă diverse sume de bani.”

 

G.A.: „Ce este de făcut cu persoanele fără adăpost pe care le întâlnim la tot pasul, mai ales în zona Gării?”

 

V.G.: „Poliția Locală Arad este sesizată zilnic în legătură cu existența persoanelor fără adăpost. Polițiștii locali din Cadrul Serviciului de Ordine și Liniște Publică îi legitimează pe oamenii străzii și le întocmesc procese-verbale de contravenție însă, în cele mai multe dintre  cazuri, aceștia nu au posibilitatea de a plăti amenzile. Chiar dacă sunt predați în centrele de zi și de noapte din municipiu, aceștia se întorc pe străzi ori de câte ori au ocazia. La fel se întâmplă și atunci când sunt trimiși în localitățile lor de domiciliu. Din nefericire, fenomenul răspândirii și înmulțirii persoanelor fără adăpost este întreținut și de locuitorii din municipiu, care le furnizează acestora alimente, îmbrăcăminte și anumite sume de bani. În ciuda nenumăratelor campanii prin intermediul cărora Poliția Locală Arad încearcă să îi conștientizeze pe arădeni asupra riscurilor care decurg din aceste obiceiuri există, încă,  persoane care oferă bani și bunuri oamenilor străzii. În altă ordine de idei, răspândirea persoanelor fără adăpost ar putea fi mai ușor stopată prin acțiuni comune ale Poliții Locale, Inspectoratului Județean de Poliție și Jandarmeriei. În ceea ce privește persoanele fără adăpost din zona Gării, Poliția Locală Arad le-a întocmit, în intervalul ianuarie- septembrie 2016, un număr de peste o sută de procese-verbale. Desigur, în lipsa cooperării inter-instituționale despre care pomeneam adineauri și a schimbării mentalității cetățenilor , este dificil să înlăturăm oamenii  străzii.”

 

G.A.: „Reprezentanții Poliției Locale au dreptul să îi amendeze pe șoferi?

 

V.G. : „Da.”

 

G.A. : „În care din situații?”

 

V.G. : „Există o serie de situații în care polițiștii locali pot aplica amenzi șoferilor. Spre exemplu, reprezentanții Poliției Locale au posibilitatea de a întocmi procese-verbale de contravenție în cazul șoferilor care își parchează neregulamentar automobilele, la depășirea masei maxime admise în cazul traficului de mare tonaj și, de asemenea, taximetriștilor.

 

G.A. : Problema cea mai gravă în Arad este cea a furtului din și de mașini!  Cetățenii dau vina  pe Poliția Locală. Ce ne puteți spune despre acest lucru?”

 

V.G.: „Aș îndrăzni să afirm că, în realitate, aceasta nu este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în municipiu. Desigur, problema furturilor nu trebuie neglijată, însă competențele în acest sens se situează în sfera de acțiune a Inspectoratului Județean de Poliție. În ceea ce privește atitudinea unora dintre cetățenii orașului față de activitatea Poliției Locale, pot spune că ne-am obișnuit să fim criticați. Acesta este, dacă vreți, semnul că Poliția Locală Arad chiar muncește. Alminteri, cetățenii nu ar mai apela zi de zi la sprijinul nostru. Revenind, însă, la esența întrebării dumneavoastră, trebuie spus că, poate cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm, în realitate, este depozitarea deșeurilor pe domeniul public. Și pe acest segment, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine și Liniște Publică sunt prezenți la datorie și aplică amenzi persoanelor care își depozitează deșeurile în zone nepermise, cu preponderență pe strada Mărului. S-a spus, între altele, că Poliția Locală aplică, în acest sens, amenzi prea mici. Trebuie să menționez că, potrivit legislației în vigoare, Poliția Locală nu poate majora cuantumul acestora în lipsa unor normative care să reglementeze acest lucru.

 

G.A. : „Ce mesaj le transmiteți arădenilor?”

 

V.G. : „Doresc să îi asigur pe locuitorii din municipiu că Poliția Locală Arad a fost, este și va rămâne un partener de nădejde, în slujba fiecărui cetățean. De asemenea, doresc să le mulțumesc tuturor acelora care și-au manifestat, de-a lungul timpului, încrederea în munca și eforturile depuse de polițiștii locali  pentru ca orașul să poată fi considerat sigur și civilizat. Le mulțumesc și acelora care ne-au criticat și, probabil că o vor mai face și pe viitor. În fond, critica își are rolul ei bine definit în evoluția noastră a tuturor, cu condiția ca ea să fie una constructivă” încheie doamna Viorica Graur, şeful Poliţiei Locale Arad.