INTERVIU cu istoricul arădean Antoniu Martin despre Noul Priorat pe care îl reprezintă.

Data publicare: Vineri, 16 Septembrie, 2016 Total: 3877 accesari

ARAD. Într-un scurt interviu acordat Ghidului Arădean, istoricul Antoniu Martin ne vorbeşte despre Noul Priorat şi ce înseamnă el. Profesorul arădean a devenit foarte cunoscut în România cât şi în Republica Moldova după ce a scris o carte dedicată Masoneriei.

 

Astăzi am stat de vorbă cu istoricul arădean Antoniu Martin care ne-a răspuns la câteva întrebări.

 

GHIDUL ARĂDEAN: „ Domnule profesor, cum s-a format Ordinul Templier?

 

ANTONIU MARTIN:   „Istoria cunoscută a Ordinului Templier a început în anul 1118, când 9 cavaleri francezi s-au stabilit la ruinele Templului lui Solomon, la Ierusalim.  Zece ani mai târziu, în 1128, datorită creşterii extraordinare a numărului de cavaleri, ajuns la câteva mii, Conciliul de la Troys a adoptat ,, Regulumul” templier, document care a consacrat cavaleria şi i-a conferit o structurare ce a generat o deosebită putere economică . Imediat, papalitatea s-a erijat în protectorul universal al Ordinului, prin trei documente : ,, Omne Datum Opitimus”, ,, Milites Templi” şi ,, Militia Dei”. Ordinul a primit suveranitate absolută , supremă protecţie papală,  dreptul de a-şi ridica propriile biserici , precum şi imunitate feudală.  Aceasta din urmă, i-a transformat pe templieri în veritabili bancheri ai Europei, creditori ai mai multor case regale de pe continent.

Din ceea ce se ştie cu certitudine, Ordinul templier era structurat pe patru nivele. Erau cavalerii templieri propriu zişi, recrutaţi din rândul nobililor, care erau secondaţi în lupte de ,, sergenţi”, o categorie inferioară social. În ordin mai existau fermierii, care administrau moşiile, precum şi capelanii, cei în grija cărora se aflau problemele spirituale.  Conducerea Ordinului era asigurată de Marele Maestru, care avea prerogative de lider absolut, răspunzând doar în faţa Papei.”


 

 

GHIDUL ARĂDEAN: „Care au fost pricipalele momente din istoria acestui fascinant ordin?

     

A. M. : „ Poate momentul cel mai cunoscut din istoria templieră îl reprezintă procesul intentat ordinului, în urma arestării unor lideri ai acestuia în 13 octombrie 1307, în frunte cu Marele Maestru Jaques de Molay.  Tot atunci, Ordinul a fost desfiinţat oficial, prin complicitatea papei Clement al 5-lea cu regele francez Filip cel Frumos, ultimul dorind distrugerea cavaleriei din raţiuni economice.  În relaţie directă cu momentul menţionat, se află şi episodul arderii pe rug , la Paris, în 1314, a lui Jaques de Molay.  Procesul templierilor, interogatoriile la care cei arestaţi au fost supuşi, însoţite de torturi groaznice, au furnizat posterităţii numeroase aspecte, mai mult sau mai puţin credibile, mai mult sau mai puţin realiste,  legate de ,, cavalerii săraci ai lui Hristos”.

Alte momente importante privind posteritatea templierilor au fost reprezentate de numeroasele legende sau povestiri din perioada Renaşterii, iar mai apoi din secolul al 18-lea, când la nivelul elitei culturale europene s-a produs o recuperare a episodului templier medieval.
 

 

GHIDUL ARĂDEAN: „Ce înseamnă mai exact, noul priorat pe care l-aţi constituit în România?

 

 A.M. : „ Noul Priorat pe care îl reprezint în România, din cadrul OSMTJ Internaţional, este o structură  administrativă care cuprinde mai multe comanderii - unitatea de bază a Ordinului Templier este comanderia -, de pe teritoriul naţional.  Sunt onorat că am fost învestit în demnitatea de Mare Comandor Fondator al Marelui Priorat al României. Acest lucru mă şi obligă în a promova principiile asumate de OSMTJ, principii care sunt subsumate idealurilor în care noi susţinem că au crezut templierii medievali: de la credinţă, caritate, solidaritate, ajutorarea aproapelui, la  toleranţă şi spirit ecumenic.

 

 

GHIDUL ARĂDEAN: „Ce înseamnă să fii cavaler Templier, în ziua de astăzi?

 

A.M. : „ Dincolo de toate ceremoniile practicate în cadrul comanderiilor cu diferite ocazii, ceea ce dă consistenţă unui cavaler templier astăzi rezidă tocmai în interiorizarea principiilor şi valorilor profesate de această cavalerie cu o nobilă tradiţie.  Prioratul nostru va asuma ca principal proiect la nivel naţional implicarea constantă în problematica medicală infantilă, fără  a neglija însă acţiunile de promovare culturală, a tinerelor talente, a copiilor supradotaţi etc. 

Andrada Bobis