Sărbătoare națională la Țebea

Data publicare: Duminica, 11 Septembrie, 2016 Total: 4428 accesari

În acest an se împlinesc 144 de ani de la moartea “Crăişorului Munţilor”, eroul naţional Avram Iancu. Peste 3000 de oameni au participat Duminică, la Serbările Naţionale organizate la Țebea, prin care este omagiat.

Avram Iancu, una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei, a fost lider al românilor transilvăneni implicaţi în confruntările din timpul Revoluţiei de la 1848 - 1849.

Ceremonialul oficial a început la ora 10:30, la cimitirul de la Țebea, cu o slujbă religioasă de pomenire a lui Avram Iancu, oficiată de episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, împreună cu un sobor de preoți.

La ceremonie au participat mai multe sute de arădeni, oficialităţi arădene, deputaţi, senatori dar și primarul Aradului Gheorghe Falcă și președintele Consiliul Județean Arad, Iustin Cionca.

Serbările Naționale de la Țebea s-au încheiat, duminică după-amiază, cu un spectacol de muzică folcorică, moderat de Iuliana Tudor şi transmis în direct pe televiziunea naţională. Pe scena spectacolului au urcat: Nicolae Furdui Iancu, Mariana Deac, Sava Negrean Brudaşcu, Traian Jurchela, Veta Biriş, Mariana Anghel, Gheorghe Roşoga, Matilda Pascal Cojocăriţa, Cristian Pomohaci, Mirela Mănescu şi Radu Ciordaş.  Aranjamentul muzical a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”, sub bagheta dirijorului Gheorghe Cîlţea.