Sami Caba ne salvează şi astfel vom muri mai sănătoşi!

Data publicare: Joi, 08 Septembrie, 2016 Total: 3545 accesari

Ieri după amiază, în sala Ferdinand din Palatul Administrativ, a avut loc dezbaterea publică pe marginea Planului de Dezvoltare a Sănătății în municipiul Arad. Sala plină ochi, un lucru îmbucurător aş putea spune având în vedere interesul scăzut al arădenilor pentru astfel de manifestări. Oficialităţi, primar, viceprimar, preşedinte si vicepreşedinte de CJ, consilieri locali (salut Cheşa), politicieni (deputatul Căprar a chiulit de la parlament pentru aşa dezbatere?), ziarişti, medici, directori de instituţii, ce mai? Toate ingredientele unei dezbateri ca la carte…. Poate nu era rău să fie mai mulţi oameni de specialitate din domeniul medical, părerea mea.

Bun, începe prezentarea, una ok pentru omul de rând care nu este familiarizat cu strategii în sistemul medical, n-au fost nici critici, nici scandaluri, destul de plictisitor pentru vânătorii de senzaţional. Se termină prezentarea şi încep luările de cuvânt. În general vorbe frumoase, laude pentru plan în ansamblu, mai i se opreşte microfonul unuia de etnie rromă că era pe lângă subiect la fel ca la ultimele 3 dezbateri publice (dacă-l întrebi pe om, nici el nu ştie exact de ce vine la ele), însă momentul în sine mai descreţeşte nişte frunţi şi ridică unora colţul gurii schiţând un zămbet timid şi discret.

Vine rândul la microfon a lui Sami (cum îi spun apropiaţii). Cum care Sami? Sami Caba, fostul candidat la fotoliul de primar al Aradului în vară. Mulţumeşte cuviincios pentru cuvânt şi……. citind frumos de pe telefon ca un elev cuminte care vine cu lecţia învăţată de acasă, îi dă cu povestea înainte până când o doamnă care modera dezbaterea încearcă sa-i spună voalat că e pe lângă subiect, spitalul judeţean nefiind în administrarea municipalităţii ar fi în traducere, moment în care cel ce-i filma lui Sami intervenţia apoteotică recitată de pe un celebru telefon cu sigla unui  măr muşcat, îi sopteşte: “şi numicipiul nu mai are nimic?” Sami vădit încurcat rămâne preţ de câteva secunde într-o cugetare profundă şi revine în forţă (reminişcenţe din campania electorală),  cu “observaţii de cetăţean simplu”, continuând să citească notiţele de pe telefon,  aruncă bomba ca să taie trompa cuiva, apoi vine idea anului la care nimeni nu s-a gândit, nici măcar firma care a făcut strategia (bag sama că-i plătim degeaba), şi acum redau “ din clasicul în viaţă” :

“După ce Aradul nu a reuşit să obţină statutul de Capitală Culturală, şi probabil acelaşi verdict va fi şi la capitală verde”
(asta era bomba care trebuia să taie trompa, sau săgeata otrăvită către primar)
“propun ceva simplu şi ceva care va angrena toţi responsabilii de sănătate din judeţul Arad, ăăă, Consiliul Judeţean, Primăria, direcţiile publice de sănătate, ONG-uri,"
 (mai dă cu degetul pe ecran ca s-a terminat display-ul)
"……şi toţi cei care îşi doresc cu adevărat salvarea Aradului în domeniul sănătăţii! căci despre asta vorbim, trebuie un proiect pentru a salva Aradul!..”

Care e proiectul Sami? toată sala cred că era cu sufletul la gură asteptând proiectul ăla simplu care-i angrenează pe toţi şi care VA SALVA ARADUL ……. Hai spune odată Sami! că nu mai rezistăm stresului astă! Nu ne mai ţine în tensiune ! Sami Caba cu o voce gravă continuă:
“ PROPUN
murmur în sală, lumea nu mai rezista probabil  tensiunii în aşteptarea “propunerii salvatoare”….

“în căteva cuvinte închei, restul minutelor vreau să, să…dacă doreşte domnul doctor să le folosească”
 (darnicul de el, mai cedează şi minute de parcă avea alocat jumătate de oră nu 3 minute pe care oricum le-a depăşit) şi acum vine în sfrăşit soluţia salvatoare:

“PROPUN ca Aradul să fie, Capitala Sănătăţii din România!”

WOW !!! WOW!!! WOW!!! Asta da soluţie salvatoare!
What?!?!?!  Bă! Eşti nebun?! cât de tare e asta!!!

“A meritat să stăm la dezbatere să auzim aşa ceva” se citeşte pe faţa multora care au un zâmbet pe faţa, la unii se întrezăreşte chiar un rânjet larg (numai că e revelaţie, nu au cum să râdă).
Dacă tot nu am reuşit cu Capitala Culturală, şi nici cu aia verde cum ne prezice sumbru excandidatul, Sami ne face el o capitală de murim toţi sănătoşi.

Evident că nu ne-a spus mai departe cum să şi facem ca să murim în viitor toţi sănătoşi, ştim doar  că, e simplu! Acum să ne dea totul mură-n gură?

“Cujetare” finală şi personală cu iz retoric : Voi dragi concitadini, vă imaginaţi ce proiecte  măreţe avea urbea noastră cu un aşa primar? Pe mine personal mă sperie şi scorul ală mic pe  care  l-a obşinut totuşi, dar e bine că a fost mic, altfel……

În altă ordine de idei, Caba, deşi ne explică pe Facebook cum că el a fost la această dezbatere, luminându-ne cu soluţia  salvatoare scrisă pe telefon,  “delegat de mai multe ONG-uri”, nicidecum cu vreun alt scop ascuns politicianist din categoria – “dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”. Având în vedere apropiatele alegerile parlamentare, am sentimentul că Sami ne va onora din nou cu prezenţa şi în această campanie, poate ca şi candidat (asta pentru unii ar fi un fel de fructe cu ciocolată curgând la fântânică), sau poate ca mare susţinător al vreunui candidat, iar după campanie, probabil, îşi va cere din nou scuze pentru prestaţia avută (aici am încercat să fiu finuţ, cuvântul potrivit era altul mai maroniu), la fel cum a făcut după ultima, asteptând-o probabil pe următoarea.

Concluzia mea este, precum proiectul lui Sami Caba, adică una simplă, şi anume: Sami nu si-a spus ultimul cuvânt în politica locală, spre deliciul meu cel puţin. Fără un Sami, un Luca, sau un Cancel, campaniile electorale ar fi anoste, ba chiar ar trece fară să ştim că au avut loc.

Un pamflet marca Bogdan Băluţă