Doi români pe lista Europol cu cei mai căutaţi infractori europeni

Data publicare: Vineri, 29 Ianuarie, 2016 Total: 4270 accesari




Europol a lansat pagina de internet „Europe most wanted”, unde sunt listaţi cei mai căutaţi infractori ai momentului, din statele membre UE. Poliţia Română a listat deocamdată doi infractori români: Gregorian Bivolaru şi basarabeanul Robert Gîrleanu, notează Gândul.
 


Gregorian Bivolaru
, 63 de ani, este căutat pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare pentru act sexual cu minori. Poreclit ”Guru” sau „Magnus Aurolsson” conform Poliţiei Române, Bivolaru a fost acuzat că între anii 2002 şi 2004, fiind profesor de yoga şi mentor spiritual al mişcării MISA, a recrutat studente minore de yoga pe care le ţinea într-o stare de sclavie şi le exploata sexual. Autorităţile mai arată că el a întreţinut acte sexuale de mai multe ori cu minorele, dându-le bani şi alte beneficii.


Robert Gîrleanu, 38 de ani, având dublă cetăţenie română şi moldoveană, este condamnat pe viaţă pentru triplu asasinat. El a fugit din România, unde locuia la Iaşi, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, deşi era dat în consemn la frontieră. Gîrleanu a executat trei hoţi de maşini de lux moldoveni, în anul 2000, în Republica Moldova, apoi le-a dus cadavrele într-o pădure unde le-a dat foc şi le-a îngropat. Crima a fost comisă pentru că hoţii furaseră o maşină şi nu distribuiseră banii conform unei înţelegeri, arată autorităţile.

 

Rămăşiţele celor trei hoţi, Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală, au fost descoperite abia în 2009 în pădurea din raionul Ialoveni, de anchetatorii moldoveni, care au stabilit că Gîrleanu a fost ajutat de trei complici pentru a-i executa pe hoţii de maşini, arată RISE Project. Cel care comandase asasinatul şi pentru care Gîrleanu lucra era liderul interlop moldovean Vanea Pisateli (Ion Druţă pe numele său real).
 

Pisateli şi Gîrleanu sunt locotenenţii celui mai temut mafiot moldovean, Ion Guşan, zis „Patron”.
 

Gîrleanu a fost reţinut în România în 2010, pentru contrabandă cu ţigări, însă a fost eliberat şi trimis în judecată, apoi din nou arestat în dosarul de triplu asasinat. Gîrleanu a fost de atunci eliberat de o primă instanţă din România, până să fie condamnat pe viaţă de Curtea de Apel Bucureşti, ocazie cu care a şi fugit din ţară, conchide sursa citată.