Guvernul propune îmbunătățirea legislației privind guvernanța corporativă

Data publicare: Miercuri, 06 Ianuarie, 2016 Total: 3083 accesari

Guvernul a adoptat astăzi o serie de amendamente la proiectul de lege privind aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, proiect aflat în dezbaterea Camere Deputaților, în calitate de cameră decizională. Aceste propuneri vor fi transmise Comisiei de politică economică, reformă și privatizare și Comisiei juridice de disciplină și imunități ale Camerei Deputaților.
 

Amendamentele adoptate de Guvern, prin Memorandum, au scopul să contribuie la creșterea transparenței activității întreprinderilor de stat și la cooptarea administratorilor profesioniști în structurile de conducere ale acestora.
 

În comunicatul de presă emis azi de Guvern, acesta face precizarea că 180 de întreprinderi publice intră sub incidența regulilor guvernanței corporative, însă doar 35 se supun acestora.
 

Modificările susținute de Guvern vizează, în principal, următoarele aspecte:


La redactarea acestor amendamente au fost avute în vedere propunerile și observațiile comunicate, în urma dezbaterii publice, de către Fondul Proprietatea, Consiliul Investitorilor Străini, Centrul Român al Energiei, Societatea Academică din România, S.N. Nuclearelectrica S.A., Camera de Comerț Americană din România și Asociația Română pentru Bună Guvernare.
 

De asemenea, au fost avute în vedere și propunerile comune transmise Guvernului de către banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană informează comunicatul.
 

 

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost adoptat tacit de Senat în aprilie 2012, iar în prezent se află în dezbatere la Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare și a Comisiei juridice, de disciplină și imunități ale Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun suplimentar.