An nou, noi reglementări: Persoanele fără venituri, obligate să se înregistreze la Fisc și să achite CASS. Care este procedura

Data publicare: Marti, 05 Ianuarie, 2016 Total: 2474 accesari




Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), conform prevederilor noului Cod fiscal. În acest sens, acestea trebuie să depună o declarație prin care să se înregistreze la Fisc, al cărei model a fost publicat într-un ordin emis de ANAF.

 

Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3743/2015 pentru aprobarea Procedurii privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru aprobarea unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015 și se află în vigoare în acest moment.
 

Ordinul ANAF nr. 3743/2015 cuprinde modelul și conținutul formularelor ce vor fi folosite începând de anul acesta de către persoanele fizice care nu realizează venituri și sunt obligate să achite contribuția CASS. Este vorba despre următoarele documente fiscale:


Noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice care nu realizează venituri datorează o contribuție lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie,notează avocat.ro. Plata se efectuează trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru (termenele sunt 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie). La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate deci să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru.

 

Află cine trebuie să plătească aceşti bani din articolul integral AICI