Marea Britanie AMENINŢATĂ de SI într-o nouă înregistrare video a EXECUŢIEI a cinci "spioni"

Data publicare: Luni, 04 Ianuarie, 2016 Total: 3626 accesari

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a ameninţat Marea Britanie într-o nouă înregistrare video a execuţiei a cinci "spioni", relatează AFP în pagina electronică, citată de agenţia Mediafax.

 

Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste şi raportată de Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, începe cu "mărturisirile" în faţa camerei de filmat a cinci bărbaţi care se declară originari din Rakka, "capitala" de facto a SI în Siria.
 

Ei sunt prezentaţi de către un jihadist ca fiind "spioni".
 

Afirmaţiile celor cinci bărbaţi nu permit să se identifice ţara sau ţările pentru care sunt acuzaţi de spionaj, însă unul dintre ei citează coaliţia internaţională condusă de către Statele Unite, care luptă împotriva SI în Irak şi în Siria.
 

Ei spun, în schimb, că au transmis înregistrări video sau fotografii - care dezvăluie condiţiile de trai din Rakka - unor persoane instalate în Turcia sau că au supravegheat deplasările unor combatanţi SI.
 

În secvenţa următoare apar cei cinci bărbaţi îmbrăcaţi în combinezoanele portocalii ale ostaticilor SI, în genunchi, în faţa a cinci bărbaţi care au feţele acoperite cu cagule, toţi purtând uniforme militare de camuflaj şi înarmaţi cu pistoale.
 

"Acesta este un mesaj pentru David Cameron", premierul britanic, afirmă în engleză unul dintre jihadişti. "Este uimitor să auzi astăzi că un lider insignifiant ca tine contestă puterea Statului Islamic", continuă el.
 

Marea Britanie, care bombardează poziţii aflate sub controlul SI în Irak, efectuează de la începutul lui decembrie atacuri aeriene în Siria.
 

"Vom continua să purtăm jihadul, să traversăm frontiere şi, într-o zi, vă vom invada teritoriul, unde vom guverna după sharia", ameninţă jihadistul.
 

"Tuturor celor care vor să lupte sub steagul lui Cameron (...) (le transmitem): voi credeţi cu adevărat că Guvernului îi va păsa de voi atunci când veţi cădea pe mâna noastră? Sau vă va abandona, aşa cum i-a abandonat pe aceşti spioni şi pe cei care au venit înaintea lor?", afirmă jihadistul, desemnându-i pe cinci bărbaţi îngenunchiaţi în faţa sa.
 

La finalul discursului, cei cinci bărbaţi sunt executaţi cu un glonţ în cap.
 

Potrivit The Guardian, agenţii britanice de informaţii au declanşat o anchetă în urma acestei înregistrări video de 11 minute a asasinării celor cinci bărbaţi, prezentate de către un presupus jihadist britanic şi un băiat care vorbeşte engleză, purtând ţinută de camuflaj.
 

Înregistrarea pare să fie o copie deliberată a înregistrărilor video în care apărea extremistul britanic Mohammed Emwazi, cunoscut ca "John jihadistul", scrie ziarul britanic.
 

Gesticulând larg, la fel ca Emwazi, teroristul flutură în mod repetat pistolul în faţa camerei de filmat, denunţând atacurile aeriene britanice din Siria. Agenţii britanice în domeniul securităţii au început duminică să-l caute pe presupusul britanic care apare în înregistrare. Anchetatorii nu-i cunosc încă identitatea bărbatului care îl vizează pe Cameron şi proferează ameninţări la adresa Marii Britanii. Ei au văzut aceste imagini odată cu restul lumii, potrivit The Guardian.
 

Pentru a-i stabili identitatea bărbatului cu cagulă, anchetatorii britanici vor trebui să se bazeze pe analiza vocii acestuia, pe discuţii pe Twitter şi alte reţele de socializare, dar şi pe alte comunicaţii în format electronic, în căutarea unor indicii, mai scrie ziarul.
 

Statul Islamic, care a cucerit începând din iunie 2014 încoace bucaţi vaste din teritoriile irakian şi sirian, şi-a documentat în mod sistematic execuţiile şi numeroase atacuri prin înregistrări video şi o sumedenie de imagini, cu care să-şi alimenteze propaganda.
 

Însă gruparea este supusă de mai multe luni unei puternice presiuni militare şi caută, în prezent, potrivit unor experţi, să-şi proiecteze o imagine de organizaţie atotputernică, chiar dacă, în realitate, această "producţie mediatică" a scăzut.