Crăciunul în Oslo

Data publicare: Marti, 22 Decembrie, 2015 Total: 6429 accesari




Locuiesc în acest oraş de aproape 4 ani de zile. Norvegia a devenit a doua casă pentru mine, o casă care la început era destul de rece şi întunecoasă, dar care cu timpul te face să te bucuri de fiecare rază de soare apărută pe cer, care poate să stea şi 3 luni de zile ascuns printre nori pe timp de iarnă.
 

 

Iarna este un anotimp pe placul meu, un anotimp ce aşterne o pătură albă peste sufetele noastre încercând să ne readucă pacea şi liniştea sufletească. Iarna aduce cu ea odată şi sărbătoarea mea preferată: Crăciunul!
 

Această sărbătoare îmi creează o stare de spirit incredibil de frumoasă, mă face veselă, caldă şi deschisă! Cred că majoritatea dintre noi aşteptam cu entuziasm Crăciunul pentru că în orice an ne gândim că vom avea oamenii dragi alături de noi. Crăciunul, în anii ce au trecut, mă făcea să dau fuga la mama acasă, să simt mirosul sărbătorilor, dar anul acesta îmi voi petrece sărbătorile în Oslo!
 

Spre suprinderea mea, într-un oraş în care iarna se face întuneric la ora 15, mă aşteptam ca în perioada sărbătorilor să fie plin de luminiţe, dar nu e chiar aşa. Bulevardele şi pieţele sunt cele care beneficiază de luminiţe, care de obicei sunt de culoare albă, iar casele oamenilor au o steluţă sau lumânări aprinse în ferestre. Acest lucru mă va face să îmi fie şi mai dor de casa părinţilor mei, unde tatăl meu îşi pregăteşte cu o lună înainte istalatiile ce urmează să ne împodobească frumos curtea şi casa.
 

Partea frumoasă este că în orice oraş se simte vibraţia sărbătorilor, vitrinele magazinelor sunt decorate în spiritul Crăciunului, oamenii sunt prinşi de febra căutării cadoului perfect, dar care îşi fac timp să iasă la patinoar cu copiii, să bea un pahar de vin fiert uşor picant - ce se numeşte “glogg”, însoţit de o prăjiturică asemănătoare turtei dulci în care se adăugă ginger - numită “pepperkake”.
 

Alegerea bradului este treabă importantă, dar care îţi este uşurată de pieţele de brazi superbe în care o dată ce ai intrat te face să te simţi într-un paradis al verdelui şi al prospeţimii, mirosul de brad inundându-ţi plămânii împreună cu aerul rece de afară. Odată ales, bradul se împodobeşte în Ajunul Crăciunului.
 

La fel ca în orice colţ al lumii, seara de Crăciun este sărbătorită în familie, oferind cadourile fiecărui mebru al familiei în parte, aşteptând reacţia şi emoţia oferită de cadoul primit. Pe lângă preparatele culinare româneşti anul acesta voi adăuga în meniu şi ceva specific norvegian şi anume “pinnekjot”, care sunt coaste de miel uscate, pentru o savoare mai intensă, acestea fiind servite împreună cu o bere specifică sărbătorii Crăciunului, pe nume “Juleol”, o bere brună.
 

Cam atât pot să vă povestesc despre sărbătorile de iarnă în Oslo. Pentru a vedea ce obişnuiesc să îmbrace norvegienii în perioada sărbătorilor de iarnă şi nu numai, pentru a putea să simţiţi mai bine vibraţia acestui oraş, vă invit să vizitaţi site-ul meu…http//olimpiaburasite.wordpress.com sau pe pagina mea de facebook, Olimpia Bura. Sărbători fericite alături de cei dragi!

 

 

 

Olimpia Bura