Vama Nădlac, aproape blocată de românii care vin acasă de sărbători

Data publicare: Luni, 21 Decembrie, 2015 Total: 3745 accesari


Pentru a putea petrece sărbătorile acasă, românii plecaţi în străinătate petrec ore întregi la punctele de frontieră. Vama Nădlac, din judeţul Arad, a fost aproape blocată, cu toate că autorităţile au suplimentat personalul pentru a face faţa traficului mare.

 

În această dimineaţă, valorile de trafic prin punctele de trecere a frontierei au revenit la normal, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări sistematice, în conformitate cu noile reglementări europene, unui număr foarte mare de persoane care s-a prezentat, într-un timp foarte scurt, în principalele puncte de trecere a frontierei.
 

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost cele din vestul ţării, la graniţa româno-ungară, unde traficul de persoane pe sensul de intrare în ţară a crescut de 4 ori faţă de o perioadă normală. (sambata, 19.12.2015, incepand cu ora 11.00, traficul pe sensul de intrare in tara a fost chiar de 5 ori mai mare fata de o zi obisnuita), potrivit comunicatului de presă emis de Poliţia de Frontieră Arad astăzi.

 

Statistică:

În week-endul 19-20.12.2015, într-un interval de 48 ore, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 420.000 de persoane, din care 248.700 pe sensul de intrare în ţară, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare.Într-un week-end normal, la frontieră sunt înregistrate 260.000 treceri persoane, din care 134.000 pe sensul de intrare în România şi 130.000 la ieşirea din ţară.
 

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa, în 48 de ore, peste 243.000 persoane, din care 193.200 pe sensul de intrare în ţară. Faţă de o perioadă normală, când într-un interval de 48 de ore, pe la frontiera româno-ungară intra în România aproximativ 50.000 persoane, traficul la frontieră, pe sensul de intrare a crescut de aproape 4 ori.Sâmbătă, 19.12.2015, începând cu ora 11.00, traficul pe sensul de intrare în ţară a fost chiar de 5 ori mai mare faţă de o zi obişnuită.
 

De exemplu, cel mai aglomerat punct de trecere a fost P.T.F. Nadlac II unde, într-un interval de 48 de ore, poliţiştii de frontieră au verificat, pe sensul de intrare în România, 54.000 persoane şi 16.000 mijloace de transport (faţă de aproximativ 15.000 persoane si 5000 mijloace de transport, într-o perioadă normală).

 

În intervalul de 48 de ore din acest week-end, la frontieră au fost depistaţi 7 urmăriţi general, 2 autoturisme furate din străinătate şi au fost constatate 27 de infracţiuni şi 47 fapte contravenţionale. 

 

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă in continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
 

 

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, reamintim punctele de frontieră existente la aceste graniţe:
 

 

Pe frontiera româno-ungară:

 

 

P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota

 

P.T.F. Turnu - Batonnya;

 

P.T.F. Vărşand – Gyula

 

 

P.T.F. Borş - Artand;

 

P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany;

 

P.T.F. Săcuieni – Letavertes

 

 

P.T.F. Petea – Csengersima.
 

 

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.