Google marchează cei 245 de ani de la botezul lui Beethoven şi provoacă urechea muzicală a internauţilor

Data publicare: Joi, 17 Decembrie, 2015 Total: 4178 accesari

Google marchează astăzi împlinirea a 245 de ani de la botezul compozitorului german Ludwig van Beethoven, prin intermediul unui nou logo interactiv, informează Mediafax.

 

Noul logo al Google - creat de designerul Leon Hong, artistul Nate Swinehart şi inginerii în informatică Jonathan Shneier şi Jordan Thompson - are forma unui puzzle muzical animat, documentând călătoria lui Ludwig van Beethoven spre o sală de concerte, după ce una dintre partituri i-a fost mâncată de un cal.
 

Internauţii sunt invitaţi la finalul animaţiei să aranjeze colile muzicale în ordinea corectă, pentru a recompune unele dintre cele mai renumite compoziţii ale muzicianului german, inclusiv "Simfonia a V-a", "Für Elise", "Sonata lunii" şi "Simfonia a 9-a (Oda Bucuriei)" - imnul oficial al Uniunii Europene.
 

Ludwig van Beethoven este unul dintre cei mai renumiţi şi mai influenţi compozitori din toate timpurile, cunoscut de publicul larg în special graţie celor nouă simfonii ale sale, considerate "pietrele de temelie ale civilizaţiei vestice", potrivit site-ului mirror.co.uk.
 

Nu este cunoscută cu exactitate data la care s-a născut celebrul compozitor german, iar 17 decembrie 2015 marchează împlinirea a 245 de ani de la botezul său.
 

Primul profesor de muzică al tânărului Ludwig a fost chiar tatăl său, Johann van Beethoven, care cânta şi în corul bisericii arhiepiscopale din Bonn. Legenda spune că Johann era un instructor sever, iar micul Ludwig era obligat să petreacă multe ore în picioare, adeseori cu ochii în lacrimi, în faţa pianului.
 

La vârsta de doar 10 ani, tatăl său l-a retras de la şcoală, în speranţa că va putea să câştige mulţi bani de pe urma talentului său. Ca urmare a acelei decizii, scrisul de mână al tânărului Ludwig a devenit aproape ilizibil, astfel încât muzicologii întâmpină dificultăţi în zilele noastre atunci când trebuie să îi autentifice textele şi semnătura.
 

A studiat cu Wolfgang Amadeus Mozart, a devenit elevul lui Joseph Haydn, mai târziu şi al lui Antonio Salieri. De altfel, Mozart a şi rostit, după ce l-a ascultat cântând la pian, o frază care a rămas în istorie: "Într-o bună zi, acest băiat va oferi lumii ceva despre care se va discuta îndelung".
 

Pe măsură ce începea să se maturizeze, Ludwig a dezvoltat o personalitate extrem de temperamentală, însă, pe de altă parte, era capabil şi să îşi copleşească prietenii în anumite momente cu o bunătate şi generozitate excesive. Doi dintre fraţii lui au murit însă prematur, iar Ludwig a fost nevoit să îşi asume întreaga responsabilitate pentru susţinerea financiară a familiei sale încă de la o vârstă fragedă.
 

S-a şi îndrăgostit, fără speranţă, de două ori. În timp ce acele iubiri i-au adus mai mult suferinţă decât fericire, numeroşi istorici muzicali consideră că relaţiile respective i-au oferit tânărului Ludwig "arsenalul" emoţional de care avea nevoie pentru a compune unele dintre cele mai renumite opere ale sale, precum "Für Elise" şi "Sonata lunii".
 

Ludwig van Beethoven a început să îşi piardă auzul cand se afla pe culmile carierei. A suferit, de asemenea, de aritmie, iar unii dintre istorici consideră că această afecţiune cardiacă l-a inspirat în crearea capodoperelor sale.
 

În ciuda tuturor acestor dificultăţi, muzica lui Beethoven a ieşit biruitoare peste veacuri, iar compozitorul german a jucat un rol important în tranziţia de la perioada clasică la cea romantică din muzica occidentală.
 

Ludwig van Beethoven a murit pe 26 martie 1827, la Viena, la vârsta de 56 de ani.