SUA: Un nou tratament împotriva cancerului pulmonar

Data publicare: Marti, 15 Decembrie, 2015 Total: 4756 accesari

Autoritățile din domeniul sănătății din SUA au anunțat la începutul acestei săptămâni că au dat undă verde grupului farmaceutic elvețian Roche pentru comercializarea medicamentului său Alecensa destinat tratării cancerului pulmonar, scrie leparisien.fr şi Agenţia Naţională de Presă.

 

Agenția americană a medicamentelor (Food and Drug Administration — FDA) a aprobat acest medicament pentru pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici, însoțit de o translocare a genei numite ALK-pozitiv. Acesta a fost aprobat pentru pacienții a căror boală a progresat sau care nu tolerează tratamentul pe baza medicamentului Crizotinib (al cărui nume comercial este Xalkori, produs de concernul farmaceutic Pfizer).
 

Practic, Alecensa este un răspuns pentru situația când nu există alte opțiuni terapeutice pentru pacienții bolnavi de cancer pulmonar.
 

Acest medicament a beneficiat de o procedura accelerată, rezervată pentru tratamente care oferă răspuns la boli grave și pentru care există puține sau deloc alte opțiuni terapeutice.
 

Decizia FDA s-a bazat pe studii clinice care a demonstrat că acest medicament a redus tumorile la aproape 44% dintre pacienții la care boala a continuat să progreseze și după administrarea tratamentului cu Crizotib. Această rată a urcat la aproximativ 60% la pacienții ale căror tumori s-au răspândit la creier sau în alte părți ale sistemului nervos, precizează sursa citată.