Franţa: Operațiunea antiteroristă din nordul Parisului s-a încheiat

Data publicare: Miercuri, 18 Noiembrie, 2015 Total: 3503 accesari


Operațiunea antiteroristă din suburbia pariziană Saint-Denis s-a încheiat, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Stephane Le Foll, confirmând informațiile anterioare furnizate de surse din poliție, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.


Stephane Le Foll a furnizat această informație în cadrul unui briefing de presă după ședința de guvern.
 

Două persoane baricadate în apartamentul luat cu asalt au murit, printre care o femeie care s-a aruncat în aer. Cealaltă victimă este un suspect a cărui identitate nu a fost încă stabilită, informează surse din poliție.


Șapte persoane au fost în total arestate, dintre care trei se aflau în apartamentul vizat de poliție, alte două în apartamentele vecine și alte două în apropiere.


Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor teroriste de la Paris, nu se află printre persoanele arestate în timpul operațiunii antiteroriste de la Saint-Denis, relatează postul RTL și ziarul Le Monde.


"Aveai impresia că e război", povestesc locuitorii din Saint-Denis

 

Operațiunea, care îl viza în special pe presupusul organizator al atentatelor de vineri de la Paris, a început la ora locală 04:20 (03:20 GMT). Hayat, de 26 de ani, care-și petrecuse noaptea la niște prieteni, pe strada Corbillon, unde se desfășura asaltul, relatează că totul a început "în momentul în care ieșeam de la ei pentru a pleca cu un mijloc de transport în comun". Ea a auzit "focuri de armă" și a crezut că este "o reglare de conturi".


"Dar tirurile au continuat, au ajuns la fața locului multe întăriri și au izolat strada Republicii. Aveai impresia că e război. Niciodată nu aș fi crezut că aici s-ar putea ascunde teroriști. Aș fi putut fi lovită de un glonț"
, a povestit ea.


Un alt locuitor din zonă a relatat pentru DPA că a fost trezit de zgomotul armelor de foc. "În jur de 04:30 am auzit împușcături. M-am trezit, m-am uitat pe geam și am văzut polițiști", a povestit Sanoko Abdoulaye.


"Am întrebat ce se întâmplă și mi-au spus să nu mă apropii de fereastră",
a adăugat el. "Împușcăturile au durat 30 de minute — bam, bam, bam", a spus el, descriind momentul în care polițiștii au luat imobilul vizat cu asalt și s-au angajat într-un schimb de focuri cu presupușii teroriști. "I-am văzut pe polițiști la pământ, alergând în toate părțile, armata", a spus el.
 

Sanoko Abdoulaye s-a mutat în Saint-Denis în 2000 și spune că situația securității nu s-a îmbunătățit deloc după atacul terorist din ianuarie de la Charlie Hebdo. El mărturisește că nu este surprins că ancheta poliției a ajuns în această zonă. "Atmosfera nu e bună. Dacă aș fi avut banii necesari, aș fi plecat deja. Sunt atât de multe droguri aici", a adăugat el.


Centrul comunei Seine-Saint-Denis, una cu foarte mulți imigranți, a fost în întregime izolat de forțele de ordine.
 

Cu puțin timp înainte de ora 07:30, exploziile erau încă auzite, potrivit jurnaliștilor AFP, și în jur de 50 de militari au fost desfășurați la intrarea în perimetrul de securitate, de-a lungul vitrinelor magazinelor, cu arme de asalt în mâini.


Suspecții din Saint-Denis intenționau să atace cartierul financiar La Defense

Presupușii jihadiști împotriva cărora forțele de poliție franceze au lansat azi în zori operațiunea din suburbia Saint-Denis intenționau să comită un atentat în cartierul financiar La Défense, potrivit unei surse apropiate anchetei, citată de publicația L"Hebdo.


"Forțele de ordine căutau teroriști care pregăteau o acțiune viitoare pe baza informațiilor SDAT (serviciile antiteroriste, n.red.) și din străinătate",
a declarat sursa citată, pentru Reuters. "Este o nouă echipă care plănuia (să comită) un atentat în La Défense", a adăugat ea.



 foto: Reuters - Christian Hartmann