Alegere NEOBIŞNUITĂ: Editorii Dicţionarului Oxford au ales cuvântul anului 2015

Data publicare: Miercuri, 18 Noiembrie, 2015 Total: 3352 accesari




Un emoticon - o pictogramă utilizată pentru a exprima în conversaţiile online diverse stări şi sentimente - care descrie "un chip cu lacrimi de bucurie" a fost ales cuvântul anului 2015 de editorii Dicţionarului Oxford, o publicaţie de referinţă a limbii engleze, notează descoperă.ro.


 

Editorii Dicţionarului Oxford au citat dezvoltarea explozivă a "culturii emoticonului" în ultimele 12 luni, ca motiv ce a stat în spatele deciziei de a desemna "chipul cu lacrimi de bucurie" drept cuvânt al anului 2015.
 

"Trăim timpuri în care scrierea cu alfabetul tradiţional întâmpină mari dificultăţi în a satisface cerinţele comunicării din secolul al XXI-lea, bazate pe viteză şi caracteristici vizuale", a declarat Casper Grathwohl, preşedintele editurii Oxford University Press. "Nu este surprinzător faptul că un element pictografic precum emoticonul a început să se evidenţieze şi să umple aceste lacune - este flexibil, imediat şi acoperă foarte frumos multe nuanţe. Ca urmare, emoticonul a devenit o formă de comunicare tot mai des folosită, o formă ce depăşeşte barierele lingvistice", a adăugat Casper Grathwohl.
 

"Chip cu lacrimi de bucurie" a fost cel mai utilizat emoticon din lume în acest an, potrivit unui studiu realizat de Oxford University Press şi SwiftKey, o companie specializată în tehnologie pentru telefoanele mobile.
 

În 2015, acest emoticon a fost utilizat de patru ori mai mult decât în 2014. În Marea Britanie, "chip cu lacrimi de bucurie" a fost utilizat în 20% din totalul mesajelor care au inclus astfel de simboluri.
 

Alte cuvinte şi expresii care au fost incluse pe lista scurtă a ediţiei din 2015 pentru cuvântul anului au fost "ad blocker" (software care blochează reclamele pe paginile internet), "refugiat", "Brexit" (posibilă ieşire a Marii Britanii din UE), "lumbersexual" (tânăr bărbat din mediul urban care poată barbă şi cămăşi cadrilate) şi "sharing economy" (economie colaborativă). O apariţie bizară în lista scurtă din acest an este "they" (ei).
 

"Pronumele «ei» reprezintă unul dintre cele mai comune cuvinte din limba engleză, dar el a apărut recent tot mai mult sub lumina reflectoarelor, graţie unui nou sens al său, care se referă la persoanele fără identităţi de gen binare (persoanele care nu se identifică nici ca femei, nici ca bărbaţi)", precizează acelaşi comunicat de presă emis de Oxford University Press.
 

Emoticonul "chip cu lacrimi de bucurie" continuă tendinţa recentă manifestată de editorii Dicţionarului Oxford de a alege cuvântul anului din rândul termenilor asociaţi cu cultura internetului. În 2012, cuvântul anului a fost "GIF", iar, în 2013, acel titlu a revenit cuvântului "selfie".
 

În 2014, cuvântul anului a fost "vape" - un termen care se referă la acţiunea de a fuma ţigări electronice.