Filarmonica de Stat Arad consemnează participarea la două festivaluri naționale dedicate muzicii contemporane

Data publicare: Marti, 10 Noiembrie, 2015 Total: 1464 accesari

Seara de joi, 12 noiembrie, este dedicată muzicii zilelor noastre, concertul simfonic de la ora 19.00, organizat în Cercul Militar de pe B-dul Decebal nr.19, fiind asociat experienţelor artistice contemporane, informează Filarmonica de Stat Arad. Invitată să închidă în seara de 13 noiembrie, la Timişoara, cea de a doua ediţie a Festivalului Internațional de Muzică Nouă „Intrada”, orchestra simfonică îşi dedică eforturile acestei săptămâni unor partituri actuale, diverse şi originale.

 

Între 8 și 13 noiembrie, la Timișoara se desfășoară ediția a doua a Festivalului Internațional de Muzică Nouă INTRADA, eveniment muzical despre care presa de specialitate din orașul de pe Bega spune că „bate, la Timișoara, toate recordurile de prime audiții absolute și care oferă publicului ocazia să audă sunetul unor instrumente greu de imaginat precum ferăstrăul sau berimbau (instrument de origine africană, folosit şi în arta marţială afro-braziliană capoeira). Un festival în care instrumentele clasice se reinventează intersectându-se cu mediul electronic, iar inovația la nivelul sunetului nu are limite.”

 

Propuse de organizatori, ele coagulează experienţe şi căutări, limbaje definite, preconizate să informeze auditorul modern şi să îl introducă în prezentul sonor al celor consacraţi. Cu suportul ansamblului de coarde şi al unor instrumente care îşi asumă discursuri solistice, precum pianul, viola, clarinetul sau percuţia, se încheagă un tablou cu autografe multiple: Eugen Wendel, Doron Kaufman, Dan Dediu, Alin Văcean, Cornel Ţăranu, Adrian Iorgulescu.
 

Dirijorul invitat al serii de joi este Romeo Rîmbu, iar soliştii partiturilor programate Sorin Dogariu (pian), Iuliana Ambăruş (violă), Dan Chiş (clarinet), Doru Roman (percuţie), Ioan Moţiu.
 

Totodată, în perioada 16 – 22 noiembrie, activitatea Filarmonicii de Stat Arad se va plasa și sub semnul ediției a XI-a a Festivalului Festivalului Meridian, Zilele SNR-SIMC (Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană), ce își propune să promoveze creatorii români contemporani și creațiile acestora. Preocupată de acest aspect, SNR-SIMC nu neglijează nici promovarea interpreților și ansamblurilor de muzică contemporană din țara noastră, evenimentul completând astfel manifestările dedicate acestui gen în care la loc de cinste stă Săptămâna Internațională a Muzicii Noi.