DRUMUL VINULUI a fost finlizat: Zilele Pivniţelor Deschise la Podgoria Miniş-Măderat

Data publicare: Marti, 10 Noiembrie, 2015 Total: 1727 accesari

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră, derulat de Consilul Judeţean Arad, cu un impact deosebit şi asupra turismului arădean, va fi inaugurat sâmbătă, 14 noiembrie, informează Consiliul Judeţean Arad printr-un comunicat de presă emis luni, 9 noiembrie.
 

Drumul vinului Păuliş-Ghioroc-Covăsânţ-Şiria”, un proiect în valoare de 61.353.550,95 lei (48.401.644,20 lei finanţare nerambursabilă), este drumul ce face legătura între Valea Mureşului şi Valea Crişului Alb, prin Podgoria Aradului, şi include reabilitarea a 24 de kilometri, pe două tronsoane. Primul tronson, DJ 708 B, se întinde de la desprinderea din DN 7 în comuna Păuliş şi până la intersecţia cu DJ 709, în comuna Şiria. Drumul DJ 708 B traversează localităţile Păuliş, Miniş, Ghioroc, Cuvin, Covăsânţ şi Şiria şi are o lungime de 18,7 kilometri. Cel de al doilea tronson, în lungime de 5,3 kilometri, DJ 708 C, face legătura între comuna Ghioroc şi Arad şi se întinde de la desprinderea din DN 7, în comuna Sâmbăteni şi până în comuna Ghioroc, la intersecţia cu DJ 708 B.
 

Pe acest traseu, vinul este „vedeta principală”. Arădenii au de ce să fie mândri, au ce arăta oricărui turist dornic să descopere, prin vin, o istorie veche şi importantă a ţinutului Zărandului. „Noi, prin ceea ce facem în momentul de faţă, ne-am propus să revitalizăm Podgoria Aradului, să investim bani atât din bugetul judeţului, cât şi bani europeni. Organizăm, în fiecare an, Sărbătoarea Vinului, prin care dorim atragerea unui număr cât mai mare de turişti în zonă, atât prin spectacolele organizate, cât şi prin vizitarea obiectivelor turistice. Ca o noutate, în acest an am propus în zilele 14 – 15 noiembrie să se organizeze Zilele Pivniţelor Deschise, eveniment în cadrul căruia arădenii pot să deguste faimoasele soiuri de vin care au dus renumele Podgoriei Aradului dincolo de graniţe”, a declarat Adrian Ţolea, preşedinte interimar al CJ Arad.
 

Propunerea a fost primită cu interes de proprietarii pivniţelor din Podgoria Aradului, care şi-au manifestat disponibilitatea de a organiza degustări de soiuri de vin arădene, la preţuri accesibile. Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, a subliniat că prin finalizarea infrastructurii de drum, se va contribui în mod cert la impulsionarea turismului de nişă, mai precis a turismulului vini-viticol. „Pe lângă degustarea vinurilor arădene, turiştii vor putea vizita obiective turistice deosebite, şi aici menţionăm Muzeul viei şi vinului din Miniş, Cetatea Şiria sau Mănăstirea Feredeu”.
 

Podgoria Miniş-Măderat este una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul României. Numeroase mărturii arheologice şi istorice atestă faptul că viticultura ocupa un loc important în viaţa locuitorilor din această zonă. Judeţul Arad are o istorie veche în ceea ce priveşte cultivarea viţei de vie, Podgoria Aradului fiind atestată documentar la începutul secolului al IX-lea. „Suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte implementarea Programului de reconversie a viti-viniculturii, de la demararea acestui program susţinut cu fonduri de la Uniunea Europeană şi până în prezent plantându-se aici peste 1.800 ha cu viţă de vie tânără” , a subliniat preşedintele Ţolea.