Colecţionar = ciudat !?!?

Data publicare: Luni, 09 Noiembrie, 2015 Total: 1322 accesari

Cu sigutanţă ai auzit în jurul tău pe cineva zicând ceva de genul: “Ia uite-l și p-ăla de la scara B, strânge brichete!” sau “O știi p-aia care stă la 4?!? Colecționează șervețele!”și foarte multe alte astfel de texte. Vreau să spun că, de cele mai multe ori, un colecționar este inclus automat în categoria “ciudatilor” care strâng tot felul de lucruri pe care majoritatea celor “normali” le consideră numai bune de aruncat sau lucruri fără nicio importantă.
 

Chiar și autorul prezentului articol este un “ciudat” care colecționează ceasuri, iar colecția sa și-a îmbunătățit-o și mărit-o cu sprijinul altora de tagma sa. Mai exact, am ceasuri luate la schimb cu: mobilier, timbre, șervețele, jucării Kinder, monede vechi, discuri vinil, surprize de gumă de mestecat, genți, tablouri, argintărie și lista ar putea continuă foarte mult cu “gasca mea de ciudaţi”, care strâng de peste tot de unde pot, obiectele pasiunii lor.
 

O să rămâneți foarte surprinși când o scală a valorilor dumneavoastră va fi demontată total de o tranzacție dintre doi “ciudati”, adică pe bune acum, ia spuneți-mi dumneavoastră cine ar schimbă un tigru Kider Surprise cu un ceas deșteptător mecanic din 1982 sau un telefon mobil cu o surpriză Turbo?!? Exact, ați răspuns foarte corect “Doi ciudați!” care doresc cu ardoare să-și mărească faimoasele lor colecții. Fiindcă scară valorilor colecționarilor este data de anumiți factori: producție (câte piese au fost fabricate), cerere (câți își doresc acel obiect), ofertă (câți sunt dispuși să vândă), starea de conservare (cât de bine a fost păstrat obiectul) și alternativă (ce poți oferi pentru ceea ce-ți dorești). între noi fie vorba, există și excepții de la regulă când (să zicem), un ceas mai vechi este mai puțin valoros decât unul mai nou, fiindcă producția de ceasuri din vremea comunismului (anii `80) era incomparabil mai agresivă și mai mare decât după perioadă postdecembrista și astfel există mai multe exemplare 198X decât din anii `90.
 

 

Când am dat 3 jucărioare de ouă Kinder pentru un ceas Victoria Arad, multă lume a râs, unii de mine și alții de cel cu care am făcut schimbul, însă noi doi ne-am înțeles pasiunea și dragostea cu care colecționăm (nu strângem și nu adunăm). Fiindcă uneori rigorile economice ne fac să uităm de micile plăceri pentru marile pasiuni.
 

Chiar și internauții sunt o sursă inepuizabilă și variată de schimburi care îți pot face colecția ta mai mare. Fiindcă subsemnatul a schimbat 6.500 puncte MarketGlory, 4.500 de mile Trivago, puncte înregistrate prin prezența pe diferite site-uri, LIKE & SHARE pe Facebook, bani obținuți online din afilieri cu câteva ceasuri de mare efect și excepție (consider eu), pe care le puteți admiră online în colecția mea de ceasuri și fiindcă tot vorbim de online, nu trebuie neglijată nici alternativă de schimb pe linkuri și bannere, adică să amplasezi un banner și/ sau unlink pe blogul și/ sau site-ul tău. Iar dacă blogul tău este unul cu prestanța online (Page Rank ridicat), atunci tu vei fi acela care va face regulile și vei pune condițiile. Fiindcă colecțiile, colectionarea și colecționarii sunt un subiect fără limită de timp și spațiu, autorul prezențelor rânduri își ia angajamentul să revină cu noi articole în care veți găsi idei, sfaturi și ponturi de a va adaugă noi elemente colecțiilor voastre.
 

Ideea este să nu pari disperat și gata de orice atunci când faci negocierile pentru obținerea a ceea ce-ți dorești pentru colecția ta de ... “ciudat(ă), în rest totul vine de la sine, Universul lucrează pentru tine !!!

 

 

 

Robert Codescu