Trăistuța cu povești – de la storytelling la prințesa româncă și valorile morale din viaţă

Data publicare: Marti, 03 Noiembrie, 2015 Total: 6360 accesari

Interviu cu actrița Giorgiana Elena Popan și Andrada Bobiş

 

Ghidul Arădean: Vă rog să vă prezentaţi pentru cititorii noştri.

Andrada Bobiş: Eu sunt educatoare de meserie, de 11 ani, pentru că îmi plac foarte mult copiii. În decursul celor 10 ani de când m-am mutat în Arad am avut ocazia să o cunosc pe draga mea prietenă Giorgiana Elena Popan, chiar la Grădiniţa în care lucrez.

 

Giorgiana Elena Popan: Ne-am cunoscut acum doi ani când am devenit profesor de actorie, eu fiind actriţă de meserie, la Grădiniţă. Pe lângă, conduc un centru de storytelling şi actorie pentru copii şi sunt în continuare colaboratoare în Teatru. Fac parte dintr-o asociaţie care se numeşte Magia Cuvântului, ca şi centrul meu, pe care l-am înfiinţat deoarece am fost mereu interesată de arta de a spune poveşti.
 

Centrul îl conduc alături de colega mea, Mihaela Blaga şi avem un festival în spate, de patru ani de zile, Festivalul Internaţional de Poveşti „Magia Cuvântului”. Prin acest festival am fost în multe ţări ca să reprezint România, cum ai fi în Iran, Kenya,Tailanda, ş.a.

 

G.A: De unde a apărut Trăistuţa cu poveşti?

G.P: De aproximativ doi ani de zile îmi doream să fac o emisiune pentru copii prin care să pot promova arta de a spune poveşti. Înainte de plecarea în Kenya am făcut o emisiune promo şi am avut un feedback foarte bun! Astfel a luat fiinţă emisiunea, însă pe atunci era în alt format, fiind axat mai mult pe şi în jurul festivalului.
 

Am vrut să aduc cât mai mulţi copii în emisiune, care să spună povestea lor. Am fost în numeroase şcoli şi multe clase din Arad au venit în emisiune. Am descoperit foarte mulţi copii talentaţi, care au devenit „copiii emisiunii” şi şi-au dezvoltat în cadrul ei atât încrederea de sine cât şi vocabularul, într-un mod vizibil.
 

În timp, mi-a fost tot mai greu să mă împart şi atunci am întâlnit-o pe Andrada.

 

A.B: Eu mi-am dorit să fac cât mai multe evenimente cu şi pentru copii şi chiar discutasem pe tema unei emisiuni cu Andrei Ando, înainte să ştiu de emisiunea Giorgianei. Am început să discut cu ea despre diferite idei pentru o nouă emisiune dedicată celor mici, iar la un moment dat, Giorgiana m-a chemat cu ea, să punem în aplicare tot ce discutasem.
 

Astfel am schimbat formatul şi a luat fiinţă Trăistuţa cu Poveşti aşa cum apare ea azi pe sticlă! Este conceptul nostru, de la generic la costume şi fundal. Am lansat emisiunea anul acesta, în noul format, chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie.

 

G.A. Cine sunt personajele pe care le reprezentaţi în emisiune?

G.A: Personajele noastre sunt bazate pe conceptul de prinţesă româncă. Este importantă imaginea în storytelling şi actorie, iar astfel m-am gândit să ducem prezentarea emisiunii la un alt nivel.
 

 

Nimic din ce apare în emisiune nu este regizat”

 

G.A: Povestiţi-ne despre ce conţine Trăistuţa cu poveşti.

A.B: În primul rând, nimic din ce apare în emisiune nu este regizat. Tot ce ştim la început de emisie este cine este invitatul, iar de acolo discutăm despre copii, teme care îi interesează pe părinţi. Între invitaţi i-am avut pe doamna inspector general adjunct Anca Stoenescu, fotograful Gigi Budiu, sau diferiţi medici, oameni de la care se poate învăţa ceva folositor.
 

Cât ne-a permis vremea am avut emisiuni în aer liber dar şi în locaţii educative, precum Muzeul din Şiria sau Muzeul Cofetăriei din Sânnicolaul Mic.

 

G.P: Fiecare emisiune are o poveste cu tâlc, originală, scurtă, despre iertare, iubire şi alte noţiuni. Avem copii talentaţi care fie cântă sau dansează. Iar, dacă ne permite timpul, mai avem o rubrică care se numeşte Arădeni de poveste în care învitaţii trebuie să răspundă la trei întrebări: care a fost povestea preferată din copilărie, care este amintirea cea mai dragă/haioasă din copilărie şi de ce trebuie să citim. Ultima întrebare este crucială deoarece noi susţinem foarte mult lectura.
 

Nu în ultimul rând, mai avem o rubrică foarte interesantă, numită „De ce?”, în cadrul căreia copiii răspund la diferite întrebări, de regulă într-un mod foarte haios.

 

G.A: Copiii din cadrul emisiunii sunt mereu aceeaşi?

G.P: La fiecare emisiune avem un grup de aproximativ şapte copii, care fac parte din echipă. Ei sunt mai mulţi în total, dar participă prin rotaţie. Micuţii talentaţi care participă ca invitaţi provin din toate sursele posibile: Şcoala de Arte, şcoli, grădiniţe.

 

Căutăm toți copiii talentați”

 

G.A: Dupa ce criterii selectați copiii pentru emisiune și cum puteți fi contactate?

A.B: Putem fi contactate pe profilul nostru personal de facebook de către oricine, fie părinte, profesor sau mentor, toată lumea care cunoaşte un copil talentat. Urmează să facem o pagină oficială pentru Trăistuţa cu poveşti.

 

G.A: Care sunt motivele pentru care Trăistuţa cu poveşti merită urmărită?

G.P: Emisiunea este una educativă şi utilă! Ajută copiii să îşi dezvolte vocabularul şi îi învaţă despre valorile morale din viaţă, în timp ce adulţii află noutăţi şi lucruri folositoare pentru ei şi micuţi. Emisiunea prezintă inclusiv reportaje din deplasări naţionale şi internaţionale, fie alături de copii fie din deplasările mele cu Asociaţia Magia Cuvântului, astfel descoperind teritorii noi.

 

G.A:Când se difuzează emisiunea?

A.B: Sâmbătă între 10:00 – 11:00 şi joi, în reluare, între orele 13:30 – 14:30, pe West TV Regional.

 

G.A: Planuri de viitor?

A.B: Planul, care momentan e vis, ar fi o caravană prin judeţ cu un microbus personalizat, în căutarea copiilor talentaţi! Să îi facem cunoscuţi.
 

G.P: Consider că este o şansă foarte frumoasă pentru copii să se afirme, pentru încrederea lor în forţele proprii. Le oferă posibilitatea să se facă auziți, fapt ce îi face extrem de fericiți. 





Silvia Irimie