Despre vaccinurile la căței și pisici

Data publicare: Luni, 02 Noiembrie, 2015 Total: 2365 accesari

Când ai un animal de companie este important să acorzi atenție sănătății lui, iar în același timp sănătății tale. Primul pas important este vaccinul. Iată ce trebuie să știi despre vaccinurile la câței și pisici.

 

Vaccinurile la căței

 

Vaccinările încep în jurul vârstei de 5-6 săptămâni, înainte de această vârstă organismul nefiind capabil să producă un răspuns imun adecvat şi este protejat de către anticorpii preluaţi de la mama prin colostrul ingerat, susțiine gazetadeagricultura.info. Tot la această vârstă se începe şi cu deparazitarea internă, aceasta manoperă fiind necesară deoarece paraziţii pot fi transmişi de la mamă la făt chiar din perioada fetală, ulterior prin laptele matern şi prin ouăle eliminate o dată cu fecalele. Rapelul la deparazitare se face la 10-14 zile, acest interval fiind considerat suficient pentru că formele larvare să încheie ciclul evolutiv.

 

Prima deparazitare începe la vârsta de 5 săptămâni, iar prima vaccinare începe la 6 săptămâni, numai la organismele clinic sănătoase (în caz contrar tulpina vaccinală inoculata poate produce boală pe fondul imunosupresiei) cu un vaccin împotriva parvovirozei canine, boala frecvent întâlnită la această vârstă. Această boală se manifesta prin vărsături, diaree apoasă sangvinolenta, urât mirositoare, fecalele fiind eliminate cu o frecvenţă crescută – chiar şi de 20 ori/zi şi duce la deshidratarea organismului, urmată ulterior de moartea animalului. La 7 săptămâni se realizează a doua deparazitare.

 

Următorul vaccin se efectuează la un interval de 2-3 săptămâni (la 8 săptămâni), fiind un vaccin tetravalent pentru parvoviroza, boala Carre (denumită popular jigodie), hepatita infecţioasă Rubarth şi leptospiroza.

 

Pe parcursul perioadei de deparazitare/ vaccinare nu este indicat contactul câinelui cu exteriorul, recomandă sursa citată. Animalul poate lua contact cu mediul exterior la 10-14 zile de la ultimul vaccin. După această schemă de vaccinare se continua cu un vaccin polivalent anual împotriva bolilor descrise mai sus, vaccin împotriva rabiei precedate evident de deparazitările interne.

 

 

Vaccinurile importante pentru pisică

 

Primul vaccin trebuie administrat la vârsta de 9-12 săptămâni şi este unul polivalent. Anterior acestuia, este importantă deparazitarea internă (la vârsta de 5-6 săptămâni), conform animale.ro.

 

Vaccinarea iniţială se repetă la intervale de câte 2 săptămâni: un rapel polivalent, urmat de încă unul, de asemenea polivalent căruia i se poate asocia, în funcţie de recomandările medicului veterinar, un vaccin antigiardia.

 

Următorul este vaccinul antirabic, după care puiului de pisică îi va fi administrat vaccinul anual. La 4 luni, puiul primeste vaccinul antirabic. În situaţia în care medicul considera că pisica poate fi expusă anumitor boli specifice regiunii, animalul de companie le va primi şi pe acestea.


Ulterior, pisica adultă va fi vaccinata anual, cu un vaccin polivalent, pentru a-i fi reintarita imunitatea împotriva bolilor infecţioase.

 

 

 

Cabinetul veterinar LOVE 4 ANIMALS oferă consultații clinice, certificat de sănătate, vaccinări, tratamente, intervenții chirurgicale, implant microcip+pașaport, ecografie, examene de laborator(analize biochimie și hematologie), detartraj, frizerie și toaletare canină și felină, servicii de plimbare, hrănire și îngrijire a animalelor de companie, deplasare la domiciliu.

 

Clinica veterinară Love 4 Animals, situată pe strada Petru Rareș nr 48A își oferă serviciile NON-STOP când e vorba de urgențe veterinare. Poți apela clinica la numerele de telefon: 0726 142 488 și 0257 257 144. Love 4 Animals este disponibil de luni – vineri 9.00-18.00 și sâmbătă 9.30 – 13.00.