Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad informează cetăţenii municipiului Arad, comunelor Ghioroc, Păuliş şi Semlac că în perioada 22-25 octombrie va desfăşura un exerciţiu internaţional cu forţe şi mijloace în teren.
Exerciţiul va presupune deplasare cu forţe de intervenţie şi mijloace de capacitate mărită şi tonaj, iar actiunile operative, unele desfăşurate pe timpul nopţi, pot afecta într-o oarecare măsură linistea populaţiei.
„Suntem convinşi că populaţia înţelege scopul acestor exerciţii de pregătire ale noastre şi ne cerem scuze în cazul în care le vom crea un anumit disconfort,” notează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad în comunicatul de presă emis azi.
ROMODEX 2015 este acţiunea desfăşurată în perioada 21-25 octombrie. în judeţul Arad. Exerciţiul este unul internaţional, cu forțe și mijloace în teren pentru module de protecţie civilă destinate procesului de pentru gestionare a inundaţiilor.
Acțiunea, desfășurată în baza aprobării Comisiei Europene a proiectului „Exerciţii pentru module de protecţie civilă, echipe de suport şi asistenţă tehnică şi echipe de protecţie civilă a Uniunii Europene LOT 2 module destinate intervenţiei la inundaţii”, este organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în parteneriat cu Fundaţia Centrul Naţional APELL pentru Managementul Dezastrelor, Directoratul General pentru Siguranţa la Incendii şi Protecţie Civilă Bulgaria şi Serviciul de Salvare din Estonia
Scopul exerciţiului urmărește pregătirea personalului de conducere a modulelor de protecţie civilă, a echipelor de suport şi asistenţă tehnică în vederea îmbunătăţirii coordonării şi interoperabilităţii acestora pentru acordarea sprijinului țărilor care solicită asistenţă internaţională în caz de inundaţii.
Echipele de intervenţie internaţionale care susțin activități din teren provin din Austria, Germania, Cehia şi Bulgaria și dețin capabilităţi operaţionale, module de salvare cu bărci şi module cu capacitate mare de pompare.
Conducerea şi coordonarea exerciţiului este asigurată de o echipă internaţională formată din experţi în coordonarea asistenţei în caz de dezastre din Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Austria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Estonia.
Evenimentul se bucură și de participarea observatorilor din mai multe state UE care iau parte la procesul de evaluare a operaţiunilor de intervenţie, de planificare şi suport.
foto:facebook ISUJ Arad