Programul Zilele Culturii Austriece la Arad

Data publicare: Miercuri, 21 Octombrie, 2015 Total: 1852 accesari

Organizate sub egida Consiliului Județean Arad în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad, Asociația culturală Musikforum Europa Arad, Forumul Cultural Austriac București, sub înaltul patronaj al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara și  al Ambasadei Austriei la București, Zilele Culturii Austriece la Arad vor oferi publicului arădean timp de trei zile o suită de manifestări culturale incluzând conferinţe, proiecţii de film, un concert cameral şi o expoziţie.
 

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Austriece la Arad 2015 va avea loc luni, 9 noiembrie, începând cu orele 16, în Sala de conferinţe “Vasile Goldiş”, la Consiliul Judeţean Arad.
 

În mai 1955, Austria și-a recăpătat suveranitatea după semnarea, împreună cu puterile aliate a Tratatului de Stat. În același timp România devenea unul dintre membrii fondatori ai Pactului de la Varșovia. Dr.Helmut Wohnout, istoric și director al Departamentului pentru media din cadrul Cancelariei Federale a Austriei şi prof. univ. dr. Lavinia Betea de la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, cunoscuta şi apreciata specialistă în istorie recentă, vor vorbi pe larg despre ce a însemnat anul 1955 pentru ambele țări precum și despre relațiile dintre ele, informează comunicatul de presă emis astăzi de Consiliul Județean Arad.
 

Seara de deschidere se va încheia cu proiecția filmului „Oh Du mein Österreich“(„O, tu Austria mea“), regizat de Robert Dornhelm.
 

În 1975, când regizorul austriac de origine română, Robert Dornhelm, regiza, un documentar cu ocazia a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Stat al Austriei, nimeni nu putea ști că acesta era filmul unui viitor regizor de la Hollywood, nominalizat la premiile Oscar. Conform sursei citate, câteva decenii mai târziu, Dornhelm se întoarce cu „Oh Du mein Österreich“ la această temă, colaborând cu Gabriele Flossmann. Un film despre aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la 15 mai 1955.
 

Concertul de muzică de cameră cu titlul „Classic meets jazz“ programat pentru a doua zi, marţi, 10 noiembrie, orele 18, la Sala “Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ din Arad, propune publicului meloman un program incluzând lucrări din creaţia enesciană precum şi muzică contemporană austriacă, creaţii ale compozitorilor în preajma anului 1955 până în prezent, în interpretarea Cvartetului Koehne din Austria.
 

Tot marți seară este programată o întâlnire între oameni de afaceri austrieci şi români, cu precădere arădeni, organizată în cadrul unei colaborări între Camera de Comerţ şi Industrie Arad, Secţia Comercială a Ambasadei Austriei la Bucureşti şi Consulatul Onorific al Austriei la Timişoara.
 

Cea de-a treia zi, miercuri 11 noiembrie, este dedicată cinematografiei. În prim plan va fi prezentată legendara actriţă de origine austriacă Romy Schneide (1938, Viena – 1982, Paris), una dintre puținele actrițe austriece care și-au clădit o carieră internațională. Schneider s-a născut într-o familie cu tradiție în arta teatrală, bunica ei Rosa Albach-Retty (1874 – 1980) fiind actriță la curtea regală și, la fel ca și tatăl Wolf Albach-Retty (1906 – 1967), membră a ansamblului Burgtheater. Mama ei, Magda Schneider (1909 – 1996), a fost o vedetă de cinema în anii `30.
 

Expoziția de fotografii „Viaţa lui Romy Schneider“, organizată cu sprijinul Muzeului Austriac de Teatru și al Arhivei Vieneze de Film, ilustrând viața zbuciumată a acestei actrițe de excepție, va fi vernisată miercuri, începând cu orele 17, în holul Consiliului Judeţean Arad şi prezentată de către criticul de film Irina Margareta Nistor şi de către doamna Elisabeth Marinkovic, Ataşat cultural al Ambasadei Austriei la Bucureşti .
 

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 11- 30 noiembrie, de luni până duminică, între orele 8 şi 18.
 

Primul film din trilogia Sissi, regizat de Ernst Marischka, a avut premiera în 1955 și este tipic pentru creația cinematografică a acelor vremuri. Irina Margareta Nistor va vorbi despre acest aspect într-o scurtă introducere înainte de proiecția filmului, programată în aceeaşi seară, la orele 18, în Sala de conferinţe “Vasile Goldiş” a Consiliului Judeţean Arad.
 

Cele trei zile dedicate Culturii Austriei vor constitui un punct de referință în agenda culturală a județului Arad cu ecou în întreaga țară și dincolo de granițe” se arată în comunicatul emis.
 

Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile.