O nouă ediție a Toamnei Muzicale Arădene

Data publicare: Miercuri, 21 Octombrie, 2015 Total: 1809 accesari

Pentru a patra oară vă chemăm să ne bucurăm împreună de un adevărat festin dedicat sufletelor și inimilor celor împătimiți de muzică – Festivalul Toamna Muzicală Arădeană. Un loc, un timp, un prilej de zăbovire în fascinanta lume a notelor muzicale așezate pe portative de mari creatori care au rămas pentru totdeauna în memoria colectivă. Iar primul popas în această lume este cu adevărat special: creația lui Astor Piazzolla” – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

 

L-a preţuit pe Bach şi i-a avut ca sfătuitori pe marii formatori ai secolului XX - Bela Wilda (discipol al lui Rahmaninov), Arthur Rubinstein, Nadia Boulanger, Mstislav Rostropovici … A urmat calea genialilor clasici şi după exemplul acestora, s-a bazat pe experienţele interpreţilor de primă mână, cultivând o relaţie cu totul specială cu publicul care l-a admirat, informează comunicatul de presă emis azi de Filarmonica de Stat Arad.
 

Astor Piazzolla a iubit tangoul, jazzul şi muzica clasică şi în mod firesc, amprenta sonoră a muzicii scrise de el le cuprinde pe toate trei.
 

Fondată pe tradiţia tangoului argentinian, inspirată de instrumente şi armonii neobişnuite, îmbogăţită prin sugestiile simfonice ale unor reformatori, precum Stravinski, şi în acelaşi timp eliberată de orice urmă de convenţionalism, datorită conexiunilor sublime cu experienţele din lumea jazzului, muzica lui Astor Piazolla este muzica unui idol al secolului abia încheiat.
 

Concertul de deschidere a Festivalului Toamna Muzicală Arădeană, organizat în seara de 22 octombrie, la ora 19.00, la Cercul Militar de pe B-dul Decebal nr.19 este un nou şi aşteptat medalion Piazzolla, o abordare în premieră a Concertul pentru bandoneon şi orchestră Aconcagua şi a Oratoriului Il pueblo joven, o poveste care narează despre un fapt care se desfăşoară într-o zi de octombrie, în interpretarea unor nume confirmate ale domeniului.
 

Soprana Diana Trivellato (Italia), bandoneonistul Peter Soave (SUA) şi dirijorul Roberto Savalaio (Italia) sunt cei care au realizat în premieră, în 2007, la Radio Bucureşti versiunea integrală a oratoriului lui Piazzolla, iar în octombrie 2009, premiera italiană a partiturii, la Teatro Verdi din Pisa. Pentru premiera de la Arad, li se alătură ca recitator, Jose Carlos Montana (Venezuela) orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş.