Festivalul internațional "Amifran" 2015, cu peste 200 de liceeni francofoni

Data publicare: Miercuri, 21 Octombrie, 2015 Total: 2057 accesari

Scena mare a Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad va găzdui, în perioada 24 - 28 octombrie, a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon "Amifran", care reunește în acest an peste 200 de liceeni din Franța, Italia, Rusia, Bulgaria, Polonia și România, informează prof Florin Didilescu, directorul festivalului.

 

"Datorită contextului politic actual, o parte din invitații tradiționali ai festivalului din țări cum ar fi Cehia, Spania, Austria, Canada, Serbia, Ungaria sau Belgia au renunțat să participe în acest an. Chiar și așa însă, ediția cu numărul 23 a festivalului propune 22 de spectacole, în marea lor majoritate jucate de trupe din orașe din România, acolo unde atelierele de teatru licean francofon se încăpățânează să existe", a declarat marți, pentru Agerpres, prof Florin Didilescu.



Potrivit sursei citate, pe scena TCIS Arad vor urca trupe de teatru licean francofon din București (două trupe), din Constanța, Slobozia, Târgu Jiu (3 trupe), din Iași, Huedin, Cluj-Napoca, Dej, Bistrița, Baia Mare, Sighetu Marmației și, în premieră la Arad, trupa Liceului "Ioan Slavici" din Panciu, alături de liceeni din Lyon (Franța), Sofia (Bulgaria), Catania (Italia), Lodz (Polonia) și Moscova (Rusia).
 

În afară de prezentarea spectacolelor, în cadrul festivalului se vor desfășura șapte sesiuni de dezbatere a prestațiilor scenice ale liceenilor francofoni, 14 ateliere de teatru conduse de profesioniști francofoni, un spectacol al atelierelor, un concurs spectacol pe tema dramaturgiei franceze (anul acesta la loc de cinste va fi Boris Vian și piesa sa "Equarrisage pour tous"), o expoziție de fotografii intitulată "Dincolo de cortină". De asemenea, ca de obicei, un grup de elevi ai Colegiului Național "Moise Nicoară" din Arad va redacta cotidianul festivalului, intitulat "Girouette de la nuit".
 

"De menționat că generațiile 2011, 2012, 2014 de "Amifrani", acum studenți sau masteranzi în diverse centre universitate, vor relua unul dintre cele mai longevive spectacole ale teatrului licean francofon arădean "Au revoir, a la prochaine!", spectacol dedicat regizorului francez Alain Sabaud, care a montat patru spectacole în coproducție cu teatrul arădean între anii 2008 — 2012 și care ne-a părăsit în vara acestui an", a mai spus prof Florin Didilescu.
 

Dintre spectacolele care se vor juca pe scena festivalului pot fi amintite "petite ONU" de Jean-Michel Ribescare (marți 27 octombrie, de la ora 14,00), spectacol premiat la festivalul "Maski" din Moscova (decembrie 2014) precum și la Festivalul de Teatru Licean Francofon de la Pecs (2015); spectacolul "Auto — psy de petits crimes innocents", după texte de Gerald Gruhn și Vasile Leac, jucat miercuri 28 octombrie, de la ora 20,00, de tinerii actori arădeni, reprezentație la care vor fi prezenți în sală și cei doi autori.
 

Festivalul de teatru licean francofon de la Arad a beneficiat de sprijinul financiar al Consiliului Local Municipal Arad, al Centrului Municipal de Cultură, al Consiliului Județean Arad, al Centrului Cultural Județean, al Ambasadei Franței la București și, nu în ultimul rând, al Organizației Internaționale a Francofoniei.

 


foto: facebook AMIFRAN