Cât au câştigat băncile, investitorii şi agentul lui Christiano Ronaldo de pe urma transferurilor sale

Data publicare: Joi, 15 Octombrie, 2015 Total: 6220 accesari

Portughezul Cristiano Ronaldo, atacantul echipei spaniole de fotbal Real Madrid, a generat cheltuieli de aproximativ 127 milioane euro în cadrul transferurilor sale, dintre care aproximativ 22 milioane euro (17 la sută) au ajuns în conturile agentului său, băncilor și unor investitori terți, conform unui studiu efectuat de FIFPro, sindicatul internațional al jucătorilor de fotbal, informează AFP, citat de agerpres.ro.

 

În total, 105 milioane euro reprezentând indemnizații de transfer au mers în conturile cluburilor. În afara acestor formații, mai sunt menționate de sindicat un fond de investiții, care a cumpărat în 2002 o participațiune, pentru o sumă neprecizată, în viitorul transfer al lui Ronaldo, de la Sporting Lisabona la Manchester United, precum și Banca spaniolă Banco Santander, care a acordat în 2009 un împrumut rambursabil pe șase ani clubului Real Madrid pentru achiziționarea jucătorului.
 

FIFPro, care susține că nu a avut acces la comisioanele încasate de agentul lui Ronaldo, Jorge Mendes, care supervizează cariera atacantului portughez de la vârsta de 17 ani, a calculat încasările sale pe o bază de 5 la sută din indemnizația de transfer. Sindicatul nu a furnizat o cifră totală, dar din cele 105 milioane euro reprezentând cheltuieli cumulate de Manchester United și Real Madrid, Mendes ar fi încasat aproximativ 4,7 milioane euro. Suma nu include, în schimb, prelungirea contractului lui Ronaldo până în 2018 cu clubul madrilen, datând din 2013, și pentru care Mendes a fost principalul negociator.
 

Conform surselor citate, ultimul transfer al lui Ronaldo a îmbogățit-o evident pe Manchester United, căreia Real Madrid i-a plătit 94 milioane euro în 2009. Sporting Lisabona, clubul formator al starului portughez și cel care i-a oferit primul contract profesionist, a încasat 11,6 milioane euro de la Manchester United în 2003, de opt ori mai puțin decât a primit clubul englez de la Real Madrid.
 

În această repartiție a banilor, despre care FIFPro afirmă că a intrat în posesia datelor de la cluburile implicate și de la Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), Deportivo Nacional, unde triplul "Balon de Aur" a jucat de la vârsta de 10 la 12 ani, a încasat 22.500 euro din transferul la Sporting Lisabona. Cât privește primul său club, unde s-a aflat între 7 și 10 ani, Andorinha, acesta nu a primit decât două seturi de tricouri și 20 de mingi de fotbal.