Studii gratuite în SUA pentru elevii din clasele IX-XI. Care sunt condiţiile ce trebuiesc îndeplinite

Data publicare: Marti, 06 Octombrie, 2015 Total: 2654 accesari




Elevii din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a se pot înscrie pentru o bursă gratuită de studii în SUA, în cadrul programului FLEX, fiecare bursier urmând să locuiască timp de un an împreună cu o familie şi să studieze într-un liceu american, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei.

 


 

Conform agenţiei Mediafax, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi American Councils for International Education au lansat programul de burse FLEX (Future Leaders Exchange Program) în România.
 

Prin programul FLEX, la care participarea este gratuită, elevii din România pot studia la un liceu american şi pot locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2016-2017.
 

Liceenii români pot candida pentru o bursă în SUA dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cetăţenie română; sunt născuţi între 1 ianuarie 1999 şi 15 iulie 2001; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiază engleza în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA şi nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani.
 

Elevii interesaţi de acest program îşi pot depune candidatura online, până pe 16 octombrie, pe site-ul https://ais.americancouncils.org/flex.
 

"Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992. În cei 24 de ani de la înfiinţarea sa, programul a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia şi Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de studiu pentru liceeni în SUA. Obiectivul programului este să promoveze înţelegerea reciprocă între Statele Unite şi ţările din regiunile în care funcţionează programul FLEX. Liceenii vor învăţa mai multe despre Statele Unite şi le vor vorbi americanilor despre ţările lor de origine. În 2016-2017, aproximativ 800 de liceeni vor învăţa în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană şi va studia într-un liceu american", arată Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
 

Conform sursei citate, acest program de burse este finanţat în totalitate de către Guvernul SUA şi administrat de Biroul pentru Relaţii Culturale şi Educaţionale - Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) din cadrul Departamentului de Stat. Programele ECA includ proiecte educaţionale şi de training ce promovează legăturile personale, profesionale şi instituţionale între cetăţeni şi organizaţii din SUA şi din alte ţări.
 

"Încurajăm liceenii cu dizabilităţi să candideze la FLEX, infrastructura de recrutare şi derulare a programului permiţând evaluarea şi plasarea acestora în condiţii care răspund nevoilor specifice", a precizat Ministerul Educaţiei.