Lumea colecţionarilor: Rentabil sau nu

Data publicare: Vineri, 02 Octombrie, 2015 Total: 1953 accesari





Dac
ă m-am stârnit să vă vorbesc despre lumea colecţionarilor, am zis că ar fi momentul oportun să stabilim dacă a fi colecţionar, este sau nu este rentabil. Rentabilitatea (financiară) a unei colecţii sau a unui colecţionar ţine de mai multe aspecte ale acestei activităţi. Şi fiindcă, deja, vă văd nedumeriţi consider că este strict necesar să vă fac o scurtă expunere a acestor aspecte…
 

 

Pasiunea este elementul esenţial pentru un colecţionar şi acest lucru se va răsfrânge cu siguranţă asupra celui cu care negociezi un obiect pentru colecţia ta, deoarece când te va vedea aşa pasionat vei beneficia de un discount.
 

Comercialul este cel mai rentabil aspect al colecţionatului, iei din târgul de vechituri ceva ce ai văzut că se caută pe Internet îi pui un preţ ”nesimţit” şi aştepţi să pe cineva să cumpere, dar aici nu avem pasiunea.
 

Cererea şi oferta este fără doar şi poate, sloganul economiei de piaţă care se potriveşte cel mai bine, dacă există 10 ceasuri Paul Garnier de secol XVIII şi ai 100 de doritori atunci vânzătorul poate decide ce preţ vrea el.
 

Informaţia atunci când ai cunoştinţe temeinice într-un anumit domeniu nimeni nu va putea să te dea la întors şi numai tu, prin cunoştinţele tale, vei fi acela care va hotărî cât de rentabilă e colecţia ta.
 

Prezentarea este, fără nici un dubiu, un aspect important în rentabilizarea colecţiei tale fiindcă o anumită valoare au nişte tablouri întinse pe o pătură în târg şi cu totul alta aceleaşi tablouri expuse într-un magazin de antichităţi.
 

Expunerea dacă ai o colecţie valoroasă lumea va dori să-ţi admire colecţia, iar cu siguranţă, o instituţie muzeală îţi va face o propunere pentru o expoziţie temporară care-ţi va mai rentabiliza colecţia.
 

Legislaţia este unul din aspectele cele mai importante de rentabilitate, fiindcă degeaba îţi oferă cineva 5.000 de euro să-ţi expui tabloul tău semnat N. Grigorescu, la Paris iar legea patrimoniului nu-ţi permite să-l scoţi din ţară.
 

Publicitatea chiar dacă ai o colecţie de ceasuri de buzunar de secolul al XIX-lea foarte valoroasă de care şti doar tu şi familia ta nu te aştepta ca lumea să te solicite să participi la vreun simpozion tematic.
 

Nu există nici o îndoială că această scurtă listă a mea poate fi oricând adăugită şi rentabilizată cu alte aspecte cu caracter local şi/sau cultural. Dar nu îmi doresc să plictisesc cititorii sau (mai rău), să îi determin să renunţe la a mai colecţiona ceva.

 

Robert Codescu