Rusia: Putin propune o nouă coaliție împotriva Statului Islamic

Data publicare: Luni, 28 Septembrie, 2015 Total: 3653 accesari


Președintele rus Vladimir Putin a propus, duminică, constituirea unei noi coaliție în Siria pentru combaterea grupării jihadiste Statul Islamic și pentru a-și salva aliatul, președintele Bashar al-Assad, în ajunul unei întâlniri decisive la New York cu omologul său american, Barack Obama, relatează AFP citat de Agerpres.

 
 

Rusia este într-o ofensivă diplomatică și militară în dosarul sirian, o strategie pe care liderul de la Kremlin o va explica azi în fața Adunării Generale a ONU.
 

Aceste inițiative rusești în Orientul Mijlociu îngrijorează SUA, care se simt din ce în ce mai mult puse în fața faptului împlinit de către Moscova.
 

Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, difuzat duminică, dar realizat în urmă cu câteva zile, președintele Putin a anunțat că el caută să formeze "cu țările din regiune un fel de cadru de coordonare" a luptei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Siria și Irak.
 

"Am avea astfel o platformă comună de acțiune colectivă împotriva terorismului", a spus el.
 

Putin, care se preocupă din nou în ultimele săptămâni de Siria, a precizat că el "personal i-a informat" pe suveranii saudit și iordanian cu privire la propunerile sale, precum și pe SUA.
 

Un alt aliat al Damascului, președintele iranian Hassan Rohani, s-a declarat pregătit să discute cu Rusia, SUA și țările europene despre "un plan de acțiune pentru a-i alunga pe teroriști" din Siria, într-un interviu acordat postului de radio public american NPR.
 

Washingtonul și 60 de țări europene și arabe sunnite alcătuiesc de un an o coaliție militară care atacă obiective ale Statului Islamic în Irak și Siria.
 

Parisul a întreprins primele atacuri în Siria, după o serie de zboruri de recunoaștere."Franța a bombardat o tabără de antrenament a grupului Daesh — acronimul arab al Statului Islamic — care amenința securitatea țării noastre", a anunțat duminică președintele francez, la New York.
 

La rândul său, Rusia și-a sporit semnificativ prezența militară în nord-vestul Siriei, desfășurând trupe și avioane în unul din fiefurile regimului și, de asemenea, și-a crescut livrările de arme către regimul sirian.
 

Putin consideră — și a insistat asupra acestui aspect în cadrul interviului acordat CBS — că singura modalitate de a găsi o ieșire din criza din Siria este de a-l sprijini pe președintele ei, Bashar al-Assad.
 

Conform sursei citate, şeful statului rus urmează să dea explicații azi în fața Adunării Generale a ONU — ceea ce dorește să facă de ani de zile — pledând pentru planul său referitor la Siria: o coaliție lărgită, incluzând și armata Damascul.