Scutul antirachetă de la Deveselu - aproape finalizat

Data publicare: Vineri, 25 Septembrie, 2015 Total: 3527 accesari

Construcţia componentei sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu va fi operaţională până la sfârşitul anului, iar Rusia nu ar trebui să se simtă ameninţată de acest sistem, mai ales că Moscova însăşi a investit de-a lungul ultimilor zeci de ani miliarde de ruble în sisteme de apărare similare, fără ca NATO sau SUA să îi reproşeze ceva, a explicat Robert G. Bell, reprezentantul Secretarului Apărării SUA în Europa şi consilier al misiunii SUA la NATO, relatează Gândul.

 

Componenta terestră de la Deveselu a sistemului de apărare antirachetă construit de SUA sub egida NATO se apropie de finalizarea construcţiei şi va fi operaţional până la sfârşitului anului, în timp ce componenta maritimă a sistemului va fi finalizată în aceste zile de sosirea celei de-a patra nave americane cu sistem Aegis la bord, în portul militar de la Rota, Spania.
 

Construcţia locaţiei din România se apropie de final şi va fi gata şi capabil de operaţiuni până la finalul acestui an”, a declarat Robert G. Bell, reprezentantul Secretarului Apărării SUA în Europa şi consilier al misiunii SUA la NATO, într-o teleconferinţă de la Bruxelles.
 

Bell a vorbit şi despre raportarea Rusiei la acest sistem defensiv, explicând că timp de zeci de ani URSS apoi Federaţia Rusă au dezvoltat sisteme antibalistice similare, fără ca balanţa strategică de securitate să fie „deranjată” şi fără ca SUA sau NATO să acuze aşa ceva, înţelegând nevoia Rusiei de a se proteja faţă de vecini care aveau capabilităţi nucleare.

 

Rusia are un program de apărare antirachetă foarte activ, au un sistem antirachetă lângă Moscova, încă de acum 50 de ani. Sovieticii, apoi ruşii, au trecut prin generaţii succesive de noi capabilităţi pentru acel sistem. Noi nu am sugerat că acestea deranjează balanţa de securitate şi au făcut parte din ecuaţia strategică de zeci de ani. Ruşii au avut un şi program foarte ambiţios şi voluminos de rachete cu rază scurtă de acţiune, multe dintre ele fiind mobile, şi asta face parte din ecuaţia care există de zeci de ani. Deci nu există nimic fundamental deranjant în termeni de balanţă strategică prin faptul că elemente de apărare antirachetă sunt lansate de Rusia sau de SUA şi NATO. Fiecare au scopul lor, iar pentru NATO, lansăm sisteme care acoperă zone mai largi, precum Aegis şi baza terestră Aegis din România, pentru a asigura protecţia teritoriilor şi popoarelor din toată Europa, împotriva ameninţărilor din Orientul Mijlociu. Ele nu sunt în niciun fel orientate sau capabile să ameninţe capacităţile de retaliere strategică ale Rusiei. Ruşii au avut propriile lor motive pentru a cheltui, de-a lungul a zeci de ani, miliarde de ruble pe sistemele de la Moscova, nu voi specula asupra lor. De-a lungul timpului, şi-au exprimat deseori îngrijorarea faţă de unii vecini de-ai lor, care au capabilităţi ofensive nucleare şi faţă de care nu au vrut să fie vulnerabili. Ei înşişi văd o valoare în a avea sisteme de apărare antirachetă”, a spus Robert G. Bell.