Despre Babesioza la câini

Data publicare: Luni, 21 Septembrie, 2015 Total: 1474 accesari



Babesioza este o boală parazitara transmisă de un protozoar din genul Babesia. Acest parazit se transmite la câine prin intermediul căpuşelor şi se localizează la nivelul eritrocitelor (celulele roşii ale sângelui).
 

 

Boala se manifestă mai sever la căţeii cu un sistem imunitar nefuncţional sau care au fost supuşi splenectomiei (operaţia de îndepărtare a splinei). La indivizii sănătoşi, de obicei evoluează asimptomatic, notează dogvet.ro.

 

Perioada de incubaţie (perioada dintre momentul infestaţiei cu căpuşe şi momentul apariţiei primelor simptome) este între 1-4 săptămâni. Simptomele sunt: Oboseala, lipsa poftei de mâncare, voma, diaree, urina închisă la culoare, abatere, febră, splenomegalie (mărirea în volum a splinei) şi respiraţie dificilă. În cazurile grave şi avansate de boala apare icterul (mucoasele şi pielea se îngălbenesc).
 

Nu este obligatoriu că toate aceste semne să fie prezente, existând numeroase cazuri în care boala evoluează atipic. În aceste cazuri punerea unui diagnostic corect ridică serioase probleme.
 

 Un diagnostic cert se poate pune numai cu ajutorul examenelor de sânge şi de urină.
 

La examenul de sânge, în cazul în care câinele e bolnav vor fi evidenţiate anemia(parazitul distruge eritrocitele), trombocitopenia, limfocite atipice şi leucopenia, iar la examenul de urină vor apărea hemoglobinurie (sânge în urină) şi proteinurie (proteine în urină).

 

Reuşita tratamentului este determinată în mod hotărâtor de rapiditatea cu care căţelul este dus la cabinetul veterinar. De aceea, dacă observaţi la câinele dumneavoastră semnele descrise mai sus, este indicat să vă prezentaţi de urgenţă la medicul veterinar.

 

Clinica veterinară Love 4 Animals, situată pe strada Petru Rareș nr 48A își oferă serviciile NON-STOP când e vorba de urgențe veterinare. Poți apela clinica la numerele de telefon: 0726 142 488 și 0257 257 144. Love 4 Animals este disponibil de luni – vineri 9.00-18.00 și sâmbătă 9.30 – 13.00.

 

Cabinetul veterinar LOVE 4 ANIMALS oferă consultații clinice, certificat de sănătate, vaccinări, tratamente, intervenții chirurgicale, implant microcip+pașaport, ecografie, examene de laborator(analize biochimie și hematologie), detartraj, frizerie și toaletare canină și felină, servicii de plimbare, hrănire și îngrijire a animalelor de companie, deplasare la domiciliu.

 

Ţinând cont de toate cele expuse mai sus se poate trage concluzia că cel mai indicat este să căutăm să prevenim infestaţia câinelui cu căpuşe. Pe piaţa românească există o gamă largă de produse antiparazitare, astfel încât realizarea prevenţiei este facilă pentru orice posesor de câine.