Procesul premierului Victor Ponta începe astăzi

Data publicare: Luni, 21 Septembrie, 2015 Total: 1662 accesari

Procesul lui Victor Ponta, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, în dosarul Turceni-Rovinari, începe astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar în ziua în care PSD decide soarta premierului, după trimiterea acestuia în judecată.

 

Ponta, înaintea şedinţei PSD şi a începerii procesului: "Sper ca toată lumea să ţină cont de Ziua Păcii"
 

Cu aproximativ o oră înainte de începerea şedinţei Comitetului Exectiv al PSD, Victor Ponta a ţinut să marcheze Ziua Internaţională a Păcii printr-o postare pe Facebook, în care spune că speră ca toată lumea să ţină cont de această zi.
 

"Ziua Internaţională a Păcii - o sărbătoare a Organizaţiei Naţiunilor Unite de care sper să ţină cont toată lumea, mai ales cei din zonele de conflict de pe glob. De multe ori cred că din cauza tumultului de zi cu zi uităm de puterea creativă extraordinară pe care o are buna-înţelegere. O zi frumoasă tuturor!", a scris azi Victor Ponta pe Facebook.
 

Azi, de la ora 12.00, este primul termen stabilit de judecătorul de cameră preliminară pentru verificarea măsurilor asiguratorii şi preventive din dosar.
 

Cu o oră mai devreme, PSD se va întruni în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, care ar urma să decidă "soarta" premierului Victor Ponta, după trimiterea acestuia în judecată.
 

Duminică, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu mai mulţi lideri ai PSD, la final spunând că au fost discutate detalii tehnice şi de organizare pentru şedinţa Comitetului Executiv Naţional de azi.
 

"Am cerut secretarului general ca săptămâna aceasta, până azi, să pregătească documentele pentru CEx-ul de mâine, unde trebuie să adoptăm data Congresului, regulamentul de organizare a scrutinului universal, pentru că preşedintele PSD va fi ales de toţi membrii. De asemenea, propunerile de modificare a Statutului, care trebuie să fie adoptate întâi în CEx, apoi prezentate în Congres", a precizat  duminică Dragnea.
 

Cea mai importantă decizie va fi însă legată de situaţia lui Victor Ponta în fruntea Guvernului. Liviu Dragnea spunea că premierul are în continuare sprijinul partidului.
 

Tot preşedintele interimar al PSD declara, sâmbătă, că nu se ia în discuţie o variantă de rezervă pentru Victor Ponta, deoarece nu se discută despre "planuri bazate pe anumite ipoteze şi că PSD nu este un partid atât de mic încât să fie luat prin surprindere""Vom avea discuţii în partid, dar este importantă şi decizia premierului. Noi avem un prim-ministru, avem de guvernat o ţară, sunt probleme, nu suntem ipocriţi“, mai spunea Liviu Dragnea.
 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a dat un prim semnal în ceea ce priveşte susţinerea lui Victor Ponta de către coaliţie, în noul context al trimiterii în judecată a premierului. El a precizat, duminică, într-o emisiune televizată, că "este obligatoriu ca actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să discute situaţia aceasta".
 

"Probabil că intrăm într-o criză politică, îmi este greu să anticipez care va fi reacţia premierului, vom vedea şi sigur că, fără doar şi poate, e obligatoriu ca actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să discute situaţia aceasta", a menţionat el.
 

Tot azi, PNL va depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
 

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, alături de alte patru persoane, în dosarul Rovinari-Turceni, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".
 

Vineri, Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, şi Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, au cerut demisia premierului Victor Ponta, ca urmare a trimiterii acestuia în judecată pentru fapte grave de corupţie.
 

Tot vineri, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunther Krichbaum a declarat pentru Mediafax, privind trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, că, într-o democraţie, un oficial ar trebui să îşi dea demisia de îndată ce ajunge în atenţia procurorilor, încheie sursa citată.



 foto:europafm.ro