CUM SA ALEGI MOTOARE ELECTRICE IN FUNCTIE DE APLICATII

Data publicare: Joi, 17 Septembrie, 2015 Total: 2995 accesari

Mai jos ne propunem sa oferim cateva sfaturi pentru alegerea corespunzatoare de motoare electrice cu rotor in scurtcircuit in functie de aplicatiile unde sunt destinate.

 

1)Sarcina

Primul parametru ce trebuie cunoscut este sarcina sau cuplul necesar aplicatiei. Sarcina poate fi constanta (exemplu benzi transportoare), poate fi usor variabila (exemplu compresoare), sau poate fi cu variatii puternice in scurte perioade de timp (exemplu mori); Trebuie alese motoare electrice cu cuplu capabil sa invinga varful de sarcina

 

2)Puterea

Puterea necesara se calculeaza cu formula P (W) = Cuplu Mn (Nm) x Turatia (rpm) / 9.55

 

3)Inertia utilajului

Un factor important de avut in vedere este inertia sarcinii. Sunt aplicatii cu inertie mare ce necesita cuplu mare de pornire. Exemplu ar fi ventilatoarele cu rotor mare, morile de grau, concasoare, anumite tipuri de pompe etc. Pentru aceste aplicatii trebuie avute in vedere motoare cu cuplu mare de pornire.

Deasemenea trebuie stiut ca la aplicatii cu inertie mare nu se foloseste pornirea stea triunghi. Aceasta este o greseala ce o intalnim frecvent la multi utilizatori. Pornirea stea triunghi este o pornire la tensiune redusa si se face pentru aplicatii cu inertie mica. Pornirea in stea/triunghi la aplicatii cu inertie mare, poate dura si 20 – 40secunde in stea, ceea ce duce la deteriorarea bobinajului.

Noi la BRACO recomandam pornirea directa sau daca se urmareste curentul de pornire sa fie mic, una dintre solutii este utilizarea de convertizoare frecventa capabile sa ofere cuplu mare de pornire la motoare electrice, fara sa depaseasca curentul nominal.

 

4)Numarul de porniri pe ora si serviciul de functionare

O particulara atentie trebuie acordata numarului de porniri pe ora si a timpului de functionare. Functionarea continua este cea mai eficienta pentru motor, deoarece are o pornire, urmata de o functionare indelungata in care temperatura motorului are timp sa se stabilizeze. Functionarea intermitenta este cea ce pune probleme, datorata numarului mare de porniri (curentul mare de pornire slabeste izolatia si bobinajul) si a timpului mic de functionare (nefiind posibila stabilizarea temperaturii ). In cazurile cu porniri multe recomandam sa se aleaga motoare electrice supradimensionate.

 

5)Temperatura mediului ambiant

Functionarea la temperaturi mai mari de 40grade, duce la o racire defectuasa datorita aerului cald ce spala motorul. Racirea necorespunzatoare duce la incalzirea motorului si indirect la scaderea puterii acestuia. In functie de temperaturi, se face bobinaj special cu clasa de izolatie mai ridicata si cu rezerva de putere in bobinaj.

 

 

 

6)Reparatie sau inlocuire de motor?

Reparatiile de slaba calitate la motoare electrice, duc la scaderea puterii. Prin scaderea puterii vor fi probleme daca sarcina devine mai mare ca puterea motoarelor, si deasemenea vor fi probleme cu cuplul de pornire si curentul de pornire. Deasemenea inainte sa reparati este bine sa va interesati inainte la service de cauza defectiunii. In cazul in care defectiunea s-a datorat suprasarcinii, poate este cazul sa schimbati cu o putere mai mare.

 

Pentru mai multe informatii despre motoare electrice sau despre alegerea lor, vizitati

site-ul nostru www.bracomotoareelectrice.ro sau contactati-ne la mailul sau numerele de telefon de pe site.