Klaus Iohannis despre criza imigranţilor: „Trebuie păstrate cotele voluntare. Am convocat CSAT pentru 17 septembrie”

Data publicare: Marti, 08 Septembrie, 2015 Total: 1466 accesari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru data de 17 septembrie, urmând să prezinte punctul său de vedere cu privire la păstrarea unor cote voluntare de imigranți.

 

"Fenomenul este important pentru noi fiindcă suntem în UE, însă în România nu apare o presiune din această zonă. Putem să tratăm chestiunea cu calm, răspundere, cu solidaritatea cu țările în care există un număr mare de refugiați. Nu este cazul să reacționăm isteric, cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă. Trebuie să fim solidari cu celelalte țări din UE, însă trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluție. Acest punct de vedere îl voi prezenta săptămâna viitoare în CSAT. Am convocat CSAT pentru 17 septembrie și acest punct de vedere îl voi prezenta și în Consiliul de la mijlocul lunii octombrie și voi ține cont și de datele Guvernului, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptățiți să cerem cote voluntare", a afirmat șeful statului, într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.


El a subliniat că România poate primi 1.785 de refugiați și că cifrele apărute în spațiul public sunt speculații, notează Agerpres.


"România a comunicat, la începutul lunii iulie, că poate să primească 1.785 de refugiați, 1.705 care se află deja în UE și 80 de refugiați care vor fi relocați, aduși din tabere tranzitorii din afara UE", a spus Iohannis.


Șeful statului a indicat că în România nu există niciun fel de presiune a unui val imigraționist. "Nu avem un aflux semnificativ de refugiați", a arătat Iohannis. El a precizat că a cerut Ministerului Afacerilor Externe date comparative de anul trecut și cifrele sunt cam aceleași, președintele subliniind că nu se remarcă o creștere semnificativă de refugiați, fiind fluctuații foarte mici.


Klaus Iohannis a motivat că speculațiile cu privire la numărul de imigranți au apărut pe fondul în care zeci de mii de refugiați au intrat în spațiul european. "Zeci de mii de oameni refugiați au intrat în Uniunea Europeană, au apărut probleme de logistică, de principiu, fiindcă a fost încălcat spațiul Schengen, au fost încălcate normele de la Dublin și acești refugiați practic au bulversat întreaga arhitectură europeană. Din acest motiv, discuția a devenit foarte aprinsă, pe bună dreptate. Am văzut tragedii umane, situații care sunt greu de imaginat", a declarat presedintele.


El a menționat că la discuțiile din Consiliile Europene din martie și aprilie a optat pentru cote voluntare de imigranți, iar în iunie Comisia Europeană a prezentat conceptul privind cotele obligatorii cu care nu a fost de acord.


De asemenea, președintele Iohannis a spus că, până în prezent, Comisia Europeană nu a prezentat un concept cu privire la numărul de imigranți, însă a subliniat că România poate primi maximum 1.785 de refugiați, deoarece atâtea locuri de cazare sunt disponibile în șase centre de primire.


"Nu primirea este complicată, ci atunci când se constată că persoanele care au venit au dreptul de ședere aici, urmează a doua fază pentru care suntem puțin pregătiți și anume integrarea în societate. Or această chestiune nu este decât parțial controlată și aici complicația este mult mai mare. Nu ar fi foarte complicat să transformăm, de exemplu, o veche cazarmă în centru de primire, dar România nu are capacitatea să îi integreze pe acești imigranți în societate", a spus șeful statului.


Președintele a explicat că România nu este stat membru Schengen și că poate primi imigranți doar dacă aceștia îndeplinesc anumite condiții cerute de lege.