Istoric: Unde s-au descoperit parfumurile cu o vechime de 4000 de ani?

Data publicare: Vineri, 04 Septembrie, 2015 Total: 2232 accesari




Cuvântul parfum, folosit în zilele noastre, provine din limba latina "per fumus" și înseamnă "prin fum". Parfumeria, sau arta preparării parfumurilor, a luat naștere în Mesopotamia antică și Egipt, și a fost rafinat în continuare de Romani și Perși.

 


 

Deși parfumuri și parfumerii au existat în India, o mare parte din aromele lor se bazează pe tamâie, relatează Wikipedia. Primul chimist înregistrat a fost o femeie pe nume Tapputi, o preparatoare de parfumuri. Ea a distilat flori, uleiuri și obligeana, cu alte aromatice, iar apoi le-a filtrat și le-a pus înapoi, repetând procedura de nenumarate ori.

 

Cele mai vechi parfumuri

Arheologii au descoperit, în 2005, cele mai vechi parfumuri în Pyrgos, Cipru. Aceste parfumuri au o vechime de aproximativ 4.000 de ani. Parfumurile au fost descoperite într-o parfumerie antică. În epoca veche, oamenii au folosit ierburi și condimente precum migdale, coriandru, mirt, rasina de conifere, bergamot.

 

Un chimist arab, Al-Kindi (Alkindus), a scris, în secolul al nouălea, o carte despre parfumuri, pe care l-a denumit: "Cartea Chemist a parfumurilor și distilării". Aceasta conține peste o sută de rețete pentru uleiuri aromate, balsamuri, ape aromatice și înlocuitori sau imitații de medicamente scumpe. Cartea descrie, de asemenea, 107 de metode și rețete pentru prepararea parfumurilor și echipamentele pentru prepararea parfumurilor, cum ar fi alambic. Medicul persian musulman, Avicenna (cunoscut și ca Ibn Sina) a introdus procesul de extragere a uleiului din flori prin distilare, astăzi aceasta fiind cea mai frecventă procedură, experimentând în primul rând cu trandafiri. Până la descoperirea lui Avicenna, parfumurile lichide erau amestecuri de uleiuri și sfărâmate sau petale. Ambele materii prime și technologia de distilare a influențat semnificativ parfumeriile de vest și evoluția științifică, în special proprietățile chimice.

 

Arta fabricării parfumurilor

Arta fabricării parfumurilor a devenit cunoscută în Europa de Vest înca din 1221. In 1370 s-a produs un parfum din uleiuri parfumate, amestecate într-o soluție de alcool. Arta fabricării parfumurilor prosperat în perioada Renașterii în Italia, și în secolul al 16-lea, rafinamente italiene au fost luate în Franța, de către Renato Florentinul (Renato il fiorentino), parfumeurul personal al lui Catherine de Medici. Laboratorul lui a fost legat cu apartamentul ei printr-un pasaj secret, astfel nici o formulă nu se putea fura. Datorită lui Rene, Franța a devenit foarte repede unul dintre centrele europene de parfum și fabricare produse cosmetice. Cultivarea florilor pentru esența lor parfumată, care a început în secolul al 14-lea, a crescut într-o industrie majoră în sudul Franței. Între secolul 16 și 17, parfumurile au fost folosite în primul rând în cercul bogaților pentru combaterea mirosurilor corporale, rezultând din cauza băilor neregulate. Parțial datorită acestei clientele a fost creat industria parfumurilor. În Germania, frizerul italian Giovanni Paolo Feminis a creat o apă de parfum numit Aqua Admirabilis, cunoscut azi sub denumire de apă de colonie.

 

Proporția de uleiuri aromatice (ca procent în volume) dintr-un parfum determină tipul acestuia:

Extras de parfum: 20%-40% compuși aromatici

Apă de parfum (Eau de parfum) "EdP": 10-30% compuși aromatici

Apă de toaletă (Eau de toilette) "EdT": 5-20% compuși aromatici

Apă de colonie (Eau de Cologne) "EdC": 2-3% compuși aromatici. Marcă înregistrată: "Original Eau de Cologne"

Apă de solide (Eau de Solide) "EdS": ~1% compuși aromatici: Marcă înregistrată: "EdS"

 
 

De 4000 de ani importanţa parfumului este recunoscută, fiind un accesoriu obligatoriu care nu trebuie să lipsească, indiferent de situaţie şi de momentul zilei în care te afli. În cadrul Parfumeriei Iulius, situat în Atrium Mall (fostul magazin Jolidon)găsești de la parfumuri, creme de corp, deodorante, after shave, geluri de dush, la seturi de cadou sau produse de make-up, disponibile de la branduri de renume precum: Dolce&Gabbana, Lancome, Nina Ricci, Lacoste, Givenchy, Chanel, Giorgio Armani și mulți alții!
 

 
 

De asemenea, Iulius Parfumerie onorează comenzi în termen de câteva zile în cazul în care nu îți găsești parfumul preferat la ei pe stoc!

 

Mai multe informații, poze și detalii poți găsi pe pagina de facebook, Iulius Parfumerie.