Ungaria - Budapesta: Proteste în Gara Centrală. Accesul este în continuare interzis imigranților

Data publicare: Miercuri, 02 Septembrie, 2015 Total: 3534 accesari

 



Autoritățile ungare continuau și în această dimineață să blocheze accesul imigranților în Gara de Est (Keleti) din Budapesta, relatează agenția MTI.

 


 

Toate punctele de intrare în gară sunt controlate de poliție. Serviciile de tren funcționează totuși, iar pasagerii obișnuiți sunt lăsați să ajungă pe peroane. Circa 600 de bărbați, femei și copii, proveniți în special din Siria, Irak și Afganistan, erau masați în piața din fața gării și în zonele din apropiere, unii așezați direct pe pământ, potrivit AFP. Zeci dintre ei au demonstrat și au strigat "Siria", "Germania" și "ONU", notează MTI, citat de Agerpres.


Alți circa 1.200 sunt grupați în interiorul gării, într-o "zonă de tranzit".

Mai mulți imigranți au demonstrat de asemenea de-a lungul liniilor de cale ferată în Gara Centrală (Kobanya-Kispest), determinând intervenția poliției. Ei au protestat împotriva deciziei autorităților de a-i urca într-un tren spre centrul de primire din orașul Debrecen. Potrivit corespondentului MTI la fața locului, circa 100 de imigranți au ocupat platforma, sub supravegherea poliției, exprimându-și dorința de a ajunge în Germania.


Solicitanții de azil care au înaintat o aplicație la acest moment al procesului privind azilul pot călători liber în Ungaria, dar trebuie să se prezinte în 24 de ore la centrul de recepție pentru ca cererea lor să fie examinată, a precizat poliția într-un comunicat.


Poliția a mai transmis că ofițerii săi își îndeplinesc îndatoririle privind controlul vamal respectând pe deplin prevederile Acordului Schengen.


Prezența poliției în interiorul și în apropierea Gării Keleti din Budapesta este întărită de gărzi civile, deoarece numărul de imigranți a crescut semnificativ în ultimele cinci zile, se mai arată în comunicat.


Marea majoritate sunt cetățeni sirieni, imigranți ilegali care vor să ajungă în Austria și Germania, dar care nu au documentele corespunzătoare pentru a face acest lucru, a transmis poliția.


Forțele de poliție din Ungaria, Germania și Austria desfășoară patrule comune pentru a monitoriza trenurile care merg pe ruta Budapesta-Viena-Munchen. Există de asemenea patrule ungaro-slovace care îndeplinesc aceeași sarcină în cazul trenurilor spre Bratislava.


Marți, autoritățile au evacuat Gara Keleti după ce aproximativ 500 de imigranți au încercat să urce de-a valma la bordul ultimului tren care urma să plece spre Viena. Gara a fost redeschisă, însă poliția a interzis accesul imigranților, fără indicații privind cât va dura măsura.


Evacuarea a provocat marți manifestația spontană a 200 de persoane în fața gării.

Ungaria a primit numai pe parcursul lunii august 50.000 de imigranți.