Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) este instituția care gestionează situația străinilor ajunși în România pe căi legale sau ilegale.
IGI are în subordine șase Centre Regionale de Cazare și Proceduri de Azil — la Timișoara, Șomcuta Mare (județul Maramureș), Rădăuți (județul Suceava), Galați, Giurgiu și București, având o capacitate totală de aproape 1.000 de locuri.
În aceste centre sunt procesate cererile de azil depuse de străini care se află în România sau la frontieră, se asigură asistență și cazare solicitanților care nu dispun de mijloace de întreținere, precum și refugiaților și persoanelor cu protecție subsidiară. Centrele sunt în regim deschis, solicitanții de azil având o ședere legală în România pe toată durata procedurii de azil.
Centrele de azil dispun de cabinete medicale, încăperi special amenajate pentru activități recreative, sportive și educaționale.
Conform Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, solicitanții de azil beneficiază de o sumă de 3 lei/zi/persoană pentru hrană, 1,8 lei/zi/persoană pentru cazare și 0,6 lei/zi/persoană pentru alte cheltuieli. Se adaugă asistență medicală primară și spitalicească de urgență gratuită, asistență medicală și tratament gratuit în caz de boli acute sau cronice.
Alte beneficii: acces pentru copii la învățământ școlar obligatoriu ca și minorii cetățeni români, participare la activități de adaptare culturală, acces la piața forței de muncă după expirarea unei perioade de un an de la data depunerii cererii de azil (în situația în care procedura de azil nu a fost finalizată).
În centrele de cazare, capacitatea camerelor este de până la 10 locuri. În practică, numărul de locuri de cazare poate fi diferit, în funcție de componența grupurilor cazate (bărbați, femei, familii sau familii cu copii etc.).
În centrele din Galați, Timișoara, Rădăuți, Șomcuta Mare și Giurgiu, grupurile sanitare sunt comune, separate pentru femei și bărbați, iar la Centrul din București fiecare cameră de cazare dispune de un grup sanitar propriu (toaletă și duș). Toate au cabinete medicale.
De asemenea, toate centrele de cazare sunt dotate cu spații destinate preparării hranei, cu mașini de spălat haine. Curățenia în camerele de cazare și în spațiile comune (bucătării, bai, holuri) se asigură de către solicitanții de azil, prin rotație.
Procedura la sosirea în centru
Mai întâi, azilanții sunt informați asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au și cu privire la ce urmează. Sunt amprentați și fotografiați, apoi li se eliberează un document temporar de identitate care atestă calitatea de solicitant de azil și dreptul de a rămâne pe teritoriul României până la rămânerea definitivă a hotărârii /deciziei privind cererea de azil.
Se face și o examinare medicală, ocazie cu care se constată dacă persoana în cauza suferă de vreo afecțiune medicală și dacă există sau nu indicii că persoana în cauză a fost victimă a torturii sau a altor tratamente inumane ori degradante.