Atletism - CM 2015: Marian Oprea, locul 6 în finala la triplusalt

Data publicare: Joi, 27 August, 2015 Total: 3509 accesari

Marian Oprea, singurul atlet român calificat, până în prezent, într-o finală a Campionatului Mondial 2015 de la Beijing, a terminat pe un remarcabil loc 6 la triplusalt, cu 17,06 m, din prima săritură, după care, accidentat, a fost nevoit să abandoneze, în timp ce titlul mondial a fost câștigat de americanul Christian Taylor cu cea mai bună performanță mondială a anului - 18,21 m.

 

Marian Oprea a mizat totul pe prima tentativă, în care a reușit un rezultat aproape de cea mai bună performanță a sa din acest sezon (17,06 m, față de 17,07 m, obținută tot la Beijing, în calificări, și tot din prima încercare), după care, vădit afectat, a mai sărit o dată, dar numai 16,23 m, după care a trebuit să renunțe, piciorul lui de bătaie cedând, greu încercat în cele aproape 2 decenii de concursuri la vârf (primul titlu mondial, de juniori, la Santiago de Chile, în 2000), informează Agerpres.
 

Ambițios, a încercat totuși o dată, la a 6-a rundă de sărituri, dar a depășit. În perspectiva Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, de anul viitor, la care a obținut baremul de calificare, Marian Oprea, vicecampion olimpic la Atena, în 2004, a decis să aibă un an preolimpic fără mari riscuri. Pentru locul 6 la această a 15-a ediție a Mondialelor, Oprea a obținut un cec în valoare de 6.000 de dolari.
 

Întrecerea pentru titlul suprem a triplusaltiștilor a fost pasionantă, victoria finală fiind adjudecată de campionul olimpic de la Londra, din 2012, americanul Christian Taylor, cu 18,21 m, la 8 cm de recordul mondial, care l-a întrecut pe cubanezul Pedro P. Pichardo — 17,73 m. Cei doi au luptat până la capăt obținând cele mai bune rezultate din finală chiar la ultima săritură.
 

Medalia de bronz a fost câștigată de portughezul Nelson Evora, cu 17,52 m. El este campion olimpic chiar la Beijing, cu 7 ani în urmă