Majorare de 25% pentru angajaţii sistemului sanitar. Iată de când se aplică

Data publicare: Marti, 18 August, 2015 Total: 2614 accesari




Salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25 la sută de la 1 octombrie, au anunţat
astăzi reprezentanţii sindicatelor din sănătate, ordonanţa de Guvern urmând să fie aprobată săptămâna viitoare.

 


 

Sindicaliştii au discutat cu ministrul Sănătăţii, după întâlnirea de la Guvern privind majorarea salariilor în sistemul sanitar, surse oficiale spunând că ar fi fost analizată o posibilă majorare cu 25 la sută a veniturilor angajaţilor din sănătate.
 

Discuţiile care au avut loc azi la Guvern, pe tema propunerilor de majorare a salariilor medicilor, la care au participat premierul Victor Ponta şi miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii, s-au încheiat, după aproximativ o oră, surse guvernamentale afirmând că o creştere a salariilor este posibilă din octombrie, informează Mediafax.
 

După întâlnirea de la Guvern, reprezentanţii sindicaliştilor din sistemul sanitar au venit la Ministerul Sănătăţii, unde discută cu ministru Nicolae Bănicioiu.
 

Prima discuţie este cu reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România, din delegaţie făcând parte în majoritate reprezentanţi ai medicilor membri ai federaţiei.
 

"Pe ordinea de zi figurează în primul rând o serie de probleme ale medicilor, împreună cu soluţiile a căror implementare o susţinem, la care se adaugă cele mai importate probleme ale tuturor categoriilor de personal din Sănătate, pe primul loc situându-se cele privitoare la salarizare. Delegaţia este mandatată să negocieze un set de măsuri care să asigure în primul rând creşterea calităţii vieţii profesionale a medicilor şi celorlalte categorii de personal precum şi creşterea calităţii serviciilor medicale, vizând în primul rând: creşterea semnificativă a salarizării medicilor şi celorlalte categorii de personal, creşterea finanţării unităţilor sanitare publice, reglementarea situaţiei timpului de lucru al medicilor în acord cu prevederile U.E., cu un accent deosebit pe situaţia gărzilor, scoaterea medicilor şi a celorlalte categorii de personal din spitalele publice care realizează venituri din contract cu CNASS din categoria funcţionarilor publici, asigurarea gratuităţii formării profesionale continue pentru specialiştii din sănătate", arată preşedintele federaţiei, Viorel Rotilă, într-un comunicat de presă.
 

Discuţiile de la Ministerul Sănătăţii vor continua cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
 

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la intrarea în sediul MS, că aşteaptă să li se comunice decizia luată în urma întâlnirii cu premierul.
 

Întrebat dacă o creştere de 25 la sută, din octombrie, a salariilor angajaţilor din sănătate i-ar mulţumi, Sepi a spus că pentru o primă etapă, ar fi o creştere sustenabilă.
 

Luni au avut loc discuţii la Ministerul Sănătăţii, între ministrul Nicolae Bănicioiu şi reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar.
 

Oficiali ai Ministerului Sănătăţii au declarat, pentru Mediafax, că la întâlnirea de luni s-a discutat despre creşteri salariale, din toamnă, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

"Se doreşte ca aceste majorări să se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru că trebuie să se discute cu Ministerul de Finanţe, dar aceste majorări vor fi substanţiale", au spus sursele citate.
 

Reprezentanţii Alianţei Medicilor pentru modernizarea în sănătate spuneau că s-au primit telefoane din partea unor reprezentanţi guvernamentali pentru a participa la Guvern, luni seară, "la discuţii" despre eventuale măriri salariale pentru medici, însă au declinat invitaţia.
 

"Poziţia Alianţei Medicilor este că discuţiile despre măririle salariale trebuie să aibă loc în cadrul unei agende clare, unde să se discute pe soluţii concrete de modernizare a sistemului de sănătate. Din păcate, în lipsa comunicării unei astfel de agende clare de discuţii din partea Guvernului, suntem puşi în situaţia de a declina invitaţia la această întâlnire. Dorinţa noastră este să putem performa un act medical de calitate pentru toţi pacienţii, din acest motiv este necesară o discuţie serioasă cu Guvernul pe soluţii concrete care să conducă la modernizarea sistemului de sănătate din România", au arătat reprezentaţii Alianţei Medicilor pentru modernizarea în sănătate, grup de iniţiativă pe Facebook, la care au aderat peste 21.000 de medici.
 

Exodul masiv al medicilor ţine de siguranţa naţională şi ar trebui analizat la cel mai înalt nivel, a declarat azi adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, precizând că a transmis acest lucru şi reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Medicilor, care vor discutarea în CSAT.
 

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a precizat că reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino" i-au solicitat o audienţă pentru a discuta despre problemele sistemului sanitar.
 

"Exodul masiv al medicilor aduce sistemul de sănătate în situaţie critică şi mă gândesc că ar fi fost un subiect bun de discuţie la nivelul vârfurilor factorilor decidenţi. Este o opinie personală, pentru că ei au spus că se pleacă masiv (din sistemul sanitar, n.r.) şi atunci am spus că se dereglează tot sistemul. Înţeleg că au discutat la nivel de ministru. Trebuie făcută o analiză foarte exactă a realităţii din sistemul public. Este nevoie de o lege privind statutul medicului, în care să se spună dacă este funcţionar public sau profesie liberală. Cred că problema trebuie tratată serios, pentru că este vorba de strategia naţională pe sănătate. Ce se întâmplă dacă avem nevoie de intervenţia masivă a medicilor în caz de, să zicem, o pandemie? Chestiunea este serioasă şi chiar ţine de siguranţa naţională", a spus Ionel Oprea.
 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a declarat, marţi, că după discuţia pe care a avut-o cu adjunctul Avocatului Poporului, a solicitat atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Administraţia Prezidenţială ca problemele din sistemul sanitar, dar şi o Lege a medicului să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
 

"În spitale, deficitul este de 26.000 de medici. În 2012 erau 20.600 de medici şi acum mai sunt 13.500. Cu alte cuvinte, suntem jumătate din câţi ar trebui. Numai în ultimii patru ani, exodul medicilor a fost de 7.100 de persoane. Am discutat la Ministerul Sănătăţii această chestiune şi am avut contacte preliminare la Preşedinţie. La Ministerul Sănătăţii a existat înţelegere pentru această problemă şi au spus că vor face demersuri ca legea privind statutul medicului să fie discutată în CSAT. Această lege trebuie să stabilească caracterul liberal al profesiei şi cât ar trebui să câştige medicul în raport cu responsabilitatea pe care o are, după modelul magistratului. Deci, aceasta a fost baza istorică a faptului că am susţinut acest punct de vedere. Domnul Oprea a făcut această propunere, iar eu am avut o discuţie cu secretarul de stat Dorel Săndesc şi am ajuns să stabilesc contacte la nivelul Preşedinţiei, de unde am primit asigurări că vor face tot ce pot", a spus medicul Chirculescu.
 

Peste 21.000 de medici au aderat la grupul de iniţiativă pe Facebook, numit "Alianţa Medicilor pentru modernizarea în sănătate", în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie (ICCJ), conform căreia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienţi, întrucât sunt asimilaţi funcţionarilor publici.
 

Medicii cer creşterea salariilor din sănătate, pentru eliminarea plăţilor făcute de pacienţi.
 

Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că "pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii", medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.