Ziua internațională a prieteniei

Data publicare: Joi, 30 Iulie, 2015 Total: 4694 accesari




Fiind adoptată oficial de ONU în 2011, Ziua internațională a prieteniei este celebrată la 30 iulie. Scopul urmărit a fost acela de a extinde conceptul prieteniei dincolo de relațiile interumane, promovând prietenia între națiuni sau între culturile din diferite regiuni ale lumii, pentru a aduce pace și înțelegere sau pentru a celebra diversitatea globală.

 

 

ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi în concordanță cu cultura și obiceiurile locale, naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale și de conștientizare a valorii relațiilor de prietenie în viața tuturor.

 

Conform Agenţiei Naţională de presă, Agerpres, Ziua internațională a prieteniei este o inițiativă care urmează propunerea făcută de UNESCO și care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997. Atunci, prin Rezoluția 52/13, s-a definit Cultura Păcii ca un set de valori, atitudini și comportamente ce resping violența și depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, în vederea soluționării problemelor.
 

La baza adoptării acestei zile a stat și Deceniul Internațional de Promovare a unei Culturi a Nonviolenței și a Păcii pentru Copiii Lumii 2001-2010, adoptat prin Rezoluția 53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că un prejudiciu enorm și multă suferință sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violență, subliniind totodată că promovarea unei culturi a păcii și nonviolenței ar trebui să fie transmisă copiilor prin educație, potrivit www.un.org.
 

Ziua internaţională a prietenie e ziua în care, indiferent de etnie și de sex, se leagă conexiuni și empatii. Deși relațiile de prietenie pot fi diferite, relații între același sex, relații de prietenie între mamă și fiică, tată și fiu, fiecare dintre ele trebuie sărbătorită. Unul dintre obiectivele Zilei internaționale a prieteniei este atragerea tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, în activitățile comunitare îndreptate spre acceptarea diferențelor culturale.