Vărul mai mare al Pământului: Exoplaneta Kepler- 452b

Data publicare: Vineri, 24 Iulie, 2015 Total: 3901 accesari

Astronomii care fac parte din misiunea Kepler au descoperit o nouă exoplanetă, intitulată Kepler- 452b, despre care susţin că este cea mai asemănătoare Pământului dintre toate exoplanetele descoperite până acum, potrivit unui anunţ făcut de NASA.

 

Noua planetă este cu circa 60% mai mare în diametru decât Pământul şi se află la o distanţă de 1.400 de ani lumină în direcţia constelaţiei Cygnus.
 

Kepler-452b gravitează în jurul propriului soare, faţă de care se află la o distanţă cu 5% mai mare decât Terra, astfel că timpul petrecut pentru o rotaţie completă este de 385 de zile, faţă de 365 în cazul Pământului.
 

Conform oamenilor de ştiinţă, Kepler-452b are şanse mari să fie o planetă telurică, cu zone stâncoase şi apă, însă masa şi compoziţia acesteia nu au fost încă determinate. De asemenea, deocamdată nu există dovezi privind existenţa unor forme de viaţă pe această planetă.
 

Potrivit NASA, vârsta exoplanetei este estimată la 6 miliarde de ani (cu 1,5 miliarde de ani mai mult decât Terra), astfel că „ne putem gândi la Kepler 452-b ca la un văr mai mare al Pământului”. "După părerea mea, aceasta este planeta care se apropie cel mai mult, ca asemănare, cu Pământul", a declarat astronomul Jon Jenkins, de la Ames Research Center din Moffet Field, California, citat de Reuters.
 

"E pur şi simplu uluitor, când te gândeşti că această planetă a petrecut 6 miliarde de ani în zona locuibilă din jurul stelei sale", a completat astronomul american. "Este o perioadă de timp considerabilă şi o mare oportunitate ca viaţa să apară la suprafaţa ei sau în oceanele ei, dacă pe acea planetă există toate ingredientele necesare pentru existenţa vieţii", a mai spus Jon Jenkins.
 

Noua descoperire vine după ce, la începutul acestui an, NASA a anunţat identificarea altor două exoplanete, considerate "gemene" ale Terrei, unde apa ar putea exista în stare lichidă şi ar putea, astfel, să întreţină viaţa.
 

Este vorba despre Kepler-438b şi Kepler-442b, care se află pe orbitele unor stele din categoria piticelor roşii, mai mici şi mai puţin fierbinţi decât Soarele, aflate la distanţe de 470 de ani-lumină, respectiv 1.100 de ani-lumină de Terra. Un an-lumină echivalează cu aproximativ 9.461 miliarde de kilometri.
 

NASA a lansat telescopul spaţial Kepler în 2009, cu misiunea de a monitoriza stelele din apropiere, pentru a afla dacă în galaxia noastră există multe planete precum Terra. "Vorbim despre un progres uriaş, am găsit o planetă care seamănă cu Pământul, fiind similară în mărime şi temperatură, aflată în jurul unei stele care seamănă la rândul ei cu Soarele", a declarat Jeff Caughlin, astronom la SETI Institute din Mountain View, California.
 

Dacă se dovedeşte a fi teluricş, atunci Kepler- 452b ar trebui să aibă o masă de cinci ori mai mare decât Terra, iar gravitaţia ei ar fi de două ori mai mare decât aceea de la suprafaţa Terrei. Noua exoplanetă ar putea avea, de asemenea, o atmosferă densă, un cer acoperit de nori şi vulcani activi, a adăugat acelaşi cercetător american.
 

 

Odată cu descoperirea lui Kepler-452b, telescopul american a găsit 1.030 de exoplanete, confirmate şi identificate dintr-un număr de 4.696 de planete-candidate. Lista planetelor potenţiale include alte 11 corpuri cereşti care sunt considerate "gemene ale Terrei", dintre care nouă orbitează în jurul unor stele care seamănă cu Soarele.
 

Telescopul Kepler nu poate să "vadă" în mod direct acele planete, ci măsoară modificările de luminozitate care se produc atunci când ele trec prin faţa stelelor lor. Programe computerizate sofisticate, însoţite de monitorizări atente realizate ulterior de telescoape de la sol determină cu precizie dacă acele modificări de luminozitate au fost cauzate de trecerea unei planete prin faţa stelei sale.
 

O disfuncţie a sistemului de poziţionare a pus capăt misiunii iniţiale a telescopului Kepler - aceea de a găsi exoplanete - în anul 2013, dar, ulterior, savanţii de la NASA au decis să nu îl abandoneze şi să îl folosească pentru alte observaţii astronomice.
 

Încercările de a afla dacă exoplaneta Kepler-452b are o atmosferă vor trebui să aştepte o nouă generaţie de telescoape spaţiale mai performante, a precizat John Grunsfeld, administrator-asociat al NASA.
 





sursa:mediafax.ro