Caisele: 7 beneficii ascunse

Data publicare: Vineri, 24 Iulie, 2015 Total: 3342 accesari

Potrivit numeroaselor studii ştiinţifice în acest domeniu, caisele şi uleiul extras din sâmburii ei preţioşi pot proteja inima şi celelalte organe vitale de numeroase afecţiuni iar conţinutul bogat în nutrienţi, vitamine şi minerale face din acest fruct zemos şi parfumat o adevărată fântână a tinereţii şi sănătăţii. Iată 7 beneficii asupra sănătăţii noastre, motive în plus pentru un consum sporit de fructe:

 

Caisele îmbunătăţesc vederea şi previn cataractă

Prin conţinutul ridicat de betacaroten/vitamina A - o vitamină indispensabilă vederii – caisele sunt utile în prevenirea cataractei şi în îmbunătăţirea acuităţii vizuale. Alte fructe şi legume bogate în betacaroten (au culoare roşie sau portocalie) sunt de asemenea utile pentru sănătatea ochilor: morcov, pepene galben şi roşu, gutuia, roşiile etc.

 

Au proprietăţi anticancerigene

Ca majoritatea fructelor, şi caisele prezintă un conţinut ridicat de antioxidanţi, ceea ce ajută în combaterea efectelor degenerative ale radicalilor liberi. În felul acesta antioxidanţii protejează celulele organismului privind transformarea canceroasă a acestora.

 

Scad colesterolul rău

Un alt efect al consumului de caise îl reprezintă scăderea colesterolului rău: LDL colesterol. Aceasta este implicat în patogenia aterosclerozei şi în bolile secundare acesteia, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentele vasculare celebrale etc.

 

Previn constipaţia şi cancerul de colon

Un alt efect benefic al caiselor consta în prevenirea constipaţiei şi a cancerului de colon prin conţinutul ridicat de fibre vegetale. Se cunoaşte faptul ca fibrele vegetale ajuta la creşterea peristaltismului intestinal, adică a mişcărilor intestinale ceea ce ajută la eliminarea mai rapidă a materiilor fecale restante şi la detoxifierea colonului. În felul acesta este prevenit şi cancerul de colon.

 

Combat anemia

Caisele au un conţinut suficient de fier, astfel încât sunt utile în combaterea anemiei feriprive. Există mai multe tipuri de anemii, în funcţie de cauză care duce la scăderea oxigenului care ajunge la celule: anemie pernicioasa, anemie hemolitica, anemie feripriva etc. Caisele pot combate însă anemia feripriva – cea prin carenta de fier, considerată şi cea mai frecventă anemie în rândul populaţiei.

 

Previn cancerul de prostată

Prin conţinutul lor de vitamine caisele ajută şi în prevenţia cancerului de prostată la bărbat.

 

Bune pentru ficat

Caisele stimulează regenerarea ficatului şi funcţiile celulelor hepatice, ajutând la detoxifierea naturală a acestui organ. Caisele sunt astfel indicate celor care prezintă diverse afecţiuni hepatice: steatoza hepatică sau ficat gras, hepatite toxice sau virale, oboseala etc.

 

Ca în cazul tuturor fructelor, caisele trebuie să fie cât mai proaspete, iar pentru aceasta îți recomandăm să le procui din piețele locale, aflate sub administrarea SC’ ’TÂRGURI, OBOARE, PIEŢE’’ SA.

 

 

SC TOP SA Arad are ca obiect principal al activităţii administrarea pieţelor, târgurilor şi oboarelor din municipiul Arad, cu întreaga paletă de servicii oferită populaţiei şi agenţilor economici în această activitate.

 

Pentru mai multe informații poți accesa site-ul www.top-arad.ghidularadean.ro, unde de asemenea vei găsi și orarul piețelor locale.






sursa:healthy.kudika.ro