STUDIU: Criza din Grecia influențează semnificativ starea de spirit a consumatorilor europeni, inclusiv a românilor

Data publicare: Miercuri, 15 Iulie, 2015 Total: 4775 accesari

Criza din Grecia influențează semnificativ starea de spirit a consumatorilor europeni, inclusiv pe cea a românilor, iar previziunile economice în multe țări stagnează sau au scăzut ca rezultat al acestei situații, conform studiului ”Climatul de consum Europa”, realizat pentru al doilea trimestru din 2015.

 

Consumatorii români se așteaptă în continuare la o creștere economică pozitivă, conform studiului realizat de GfK. Cu toate că previziunile economice au scăzut cu 1,1 puncte, până la nivelul actual de 21,3 puncte în al doilea trimestru, s-a înregistrat un câștig important de aproape 32 de puncte în comparație cu luna iunie 2014, informează Agerpres.
 

În conformitate cu condițiile economice favorabile, românii se așteaptă în continuare la o creștere ușoară a salariilor. Perspectivele economice au înregistrat 18,5 puncte în luna iunie.
 

Cu toate acestea, standardul de viață în țările din Europa de Est continuă să rămână foarte scăzut, spun realizatorii studiului. Veniturile sunt suficiente doar pentru a permite angajaților să își plătească nevoile zilnice. Prin urmare, nu este nicio surpriză că tendința de cumpărare rămâne în intervalul negativ cu—11,5 puncte, cu toate că a crescut cu 4,7 puncte în al doilea trimestru. Achizițiile majore continuă să rămână aproape imposibile pentru majoritatea românilor.
 

Rezultatele GfK Climatul de consum Europa sunt preluate din studiul cu privire la consum realizat în numele Comisiei Europene în toate țările Uniunii Europene. Aproximativ 40.000 de persoane participă lunar la studiu. Acești respondenți sunt reprezentativi pentru populația adultă a Uniunii Europene.
 

La momentul studiului, care a fost realizat în primele două săptămâni ale lunii iunie, negocierile între Grecia și creditorii săi deveniseră din ce în ce mai critice. Prin urmare, punctul culminant atins pentru moment — eșecul provizoriu al tentativelor de negociere, închiderea băncilor grecești, referendumul precum și noile negocieri, aparent de succes — nu se reflectă în acest studiu. Se presupune că starea de spirit a locuitorilor din Europa, în special a celor din cadrul Uniunii monetare, se poate deteriora și mai mult în timpul verii. Acest lucru se aplică în special unor țări precum Germania, Italia, Franța și Spania, care, conform studiului, fie suportă o mare parte din datoriile Greciei, fie se confruntă cu o situație economică dificilă.














sursa:agerpres.ro